Може ли класическата музика да ни направи по-добри в ученето?

31 май 2024 г.

В момент, когато хиляди млади хора се явяват на различен тип изпити, матури или предстоящи кандидатстудентски изпитни сесии, обръщаме поглед към една недостатъчно призната страна на класическата музика – ползата от нея в процеса на учене. Множество изследвания през годините са доказвали, че слушането на класика стимулира фокуса, понижава кръвното налягане и релаксира ума, а всичко това помага на учениците да засилят възприемчивостта си към нова информация. Базирайки се на научни доклади и публикации, редица учени са се изказвали тъкмо за тези конкретни ползи от класиката.

„Музиката активира едновременно както лявото, така и дясното полукълбо на мозъка и това може да увеличи способността за възприемане на знания и да подобри паметта“, твърди д-р Маша Годкин, професор от Националния университет в Сан Диего, Калифорния. Тя добавя още, че музиката има способността да прониква дълбоко и да променя самите мозъчни вълни. Мнението е цитирано от американската обществена радиостанция на Минесота (Minnesota Public Radio) чрез нейната програма за класическа музика YourClassical. Друго изследване, за което пише медията, е на френския Университет в Кан (публикувано в списанието Learning and Individual Differences), установяващо сходна картина: студентите, присъствали на лекция по време на която звучи класика и провели тест веднага след нея, постигат значително по-висок резултат в сравнение с онези, които не са слушали музика. „Възможно е музиката, провокирайки промяна в учебната среда, да е повлияла на мотивацията на учениците да останат фокусирани по време на лекцията, което пък е довело до по-доброто представяне на теста с множество възможности за избор“, коментират изследователите от Кан.

За ползата от класиката свидетелстват и учени от Университета в Торонто, според които творбите на Брамс, Хендел, Й. Щраус-син и Бах са особено подходящи във фазата на пренапрежение, с което всеки човек се е сблъсквал преди изпит. Някои композиции на тези автори са „ефективни помощници за сън, тъй като ритъмът и мелодичните модели при тях забавят мозъчните вълни и по този начин създават една медитативна нагласа“.

The Duke Cancer Institute, един от водещите онкологични центрове в САЩ, също установява, че музиката намалява безпокойството. Тук става дума за пациенти, на които им предстоят важни медицински процедури, а в конкретния случай се има предвид успокояващото въздействие на инструменталните концерти на Й.С.Бах.

„Музика, която имитира сърдечния ритъм, с 60 до 70 удара в минута, е добър избор. Помислете за „На Елиза“ от Лудвиг ван Бетовен!“, съветва YourClassical.