„Отвъд“ с Якуб Орлински

Тази седмица отиваме отвъд известното с новите записи на световния контратенор

3 юни 2024 г.

„Отвъд“ или „отвъд известното“ е смисълът, който влага в заглавието на своя нов албум прочутият контратенор Якуб Юзеф Орлински. За да запише „Beyond“ (оригиналното заглавие на албума), полският певец отново се присъединява към известния бароков оркестър Il Pomo d’Oro. Заедно те са работили и преди, но сега изпълняват една впечатляваща програма от композитори на ранния италиански барок. Освен най-познатото име – Клаудио Монтеверди, тук са и редица почти забравени днес творци, напълно незаслужено и погрешно, както доказва и самият Якуб Орлински.

„Beyond“ включва музика от Монтеверди, Качини, Фрескобалди, Капсбергер, Саракини, Нети, Яжембски и други ранни барокови композитори. С внимателно подбраната програма на албума се задълбочавам върху значението на думата „отвъд“, особено в смисъла, че тази музика резонира отвъд собственото си време. Все още е актуална, все още е жива, докосваща, ангажираща и интересна. Заедно с Il Pomo d’Oro и неговите високо оценени музиканти, ви отвеждам ОТВЪД границите на един класически концерт или музикална концепция за откривателско пътешествие. В това начинание бях подпомогнат от моя скъп приятел Янис Франсоа, чиито изследвания в областта на исторически информираните изпълнения изровиха някои изключителни творби, много от които – подобно на някои от предните ми солови албуми – са световна звукозаписна премиера“, казва Якуб Орлински за издателската компания ERATO.

Музикантът Янис Франсоа стои в основата на тази програма, защото той е музикологът, който проучва репертоара. Разкривайки и нови невероятни бисери, това позволява в албума да бъдат включени общо десет записа със световна премиера. Янис Франсоа е френско-швейцарски бас-баритон, който е родом от Гваделупа и започва кариерата си като балетист. В Лозана става член на прочутата балетна трупа на Морис Бежар, който лично го насърчава да продължи с музика, което го отвежда до Консерваторията в Лозана и последваща музикална певческа кариера. „Като се има предвид неговата страст и познания към пренебрегвания репертоар, той си сътрудничи редовно с артисти като Якуб Юзеф Орлински, Филип Жаруски и др.“, можем да прочетем в програма от Залцбургския фестивал за негово участие през 2021 г.

„Идеята за програма, предназначена за гласа на Якуб, се зараждаше в главата ми от известно време около периода „Сейченто“ (музика от 17-ти век), знаейки, че неговата музикалност е особено изразителна в този репертоар“, казва Янис Франсоа. „Възможностите на тази музикална епоха са толкова големи, че конструкцията на програмата и изборите, които трябваше да направя, бяха почти объркващи – трябваше да избирам между операта, кантатата, серенадите или „канцоните” за соло глас… В настоящия албум Якуб и аз искахме слушателят да може да изпита не просто представянето на няколко красиви произведения, а по-скоро усещането да станеш свидетел на един истински концерт“.

В „Отвъд“ чуваме музиката на: Никола Фаго (1677–1745), Джовани Антонио Борети (1640–1672), Лука Антонио Предиери (1688–1767), Ян Дисмас Зеленка (1679–1745), Джовани Чезаре Нети (1649–1686), Адам Яжембски (ок.1590–1649), Йохан Каспар фон Керл (1627–1693), познатият Клаудио Монтеверди (1567–1643), Джулио Качини (1545–1618), Джироламо Фрескобалди (1583–1643), певицата и композиторка Барбара Строци (1619–1677), Франческо Кавали (1602–1676) и др. Общо 34 творби, някои от които могат да бъдат възприети като „хитове“ за времето си, а други – все още звучат като напълно непознати за съвременния слушател.

Това е шестият проект на Якуб Орлински. Албумът е записан през декември 2022 г. в средновековната сграда на Scuola della Carità в италианския град Падуа и издаден в Германия през октомври 2023 г. Това не е последното, с което можем да видим Якуб Орлински като артист на WARNER CLASSICS/ERATO – през април 2024 г. излезе записът на операта „Орфей и Евридика“ от Кристоф Вилибалд Глук, с участието на Елза Драйзиг, Фатма Саид и др.

Слушайте новите записи от албума „Отвъд“ на Якуб Орлински и ансамбъл Il Pomo d’Oro от днес премиерно по радио Класик А – всеки делничен ден от 14 ч.!

•••