Роял Албърт хол почита 80-годишнината от Десанта в Нормандия

6 юни 2024 г.

Днес, на 6 юни 2024 г., светът обръща поглед към последната голяма годишнина от „D-Day“ („Ди Дей“ или „Денят Д“), както е наричан историческия ден, на който точно преди 80 години съюзническите войски осъществяват решаващия десант в Нормандия. Военната операция от 6 юни 1944 г. на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх се смята за повратна точка в хода на Втората световна война. Франция и Великобритания сега отбелязват 80-ата годишнина с различни инициативи, а една прочута концертна зала в Лондон се включва със специално концертно събитие. „Точно 80 години ще почитаме и помним“ гласи заветът на Британския мемориал в Нормандия, Северна Франция, който беше открит през 2021 г. при навършването на 77 г. от паметната дата в нормандското село Вер-сюр-Мер. Мемориалът на загиналите 22 442 британски военни сега е важна част от организацията на концерта, като благотворителен партньор на Роял Албърт хол – залата, която става домакин на събитието.

Тази вечер бележитата лондонска концертна зала ще отвори широко вратите си за „музикален разказ на истории, отразяващи началото на края на Втората световна война“. Паметната вечер е озаглавена „D-Day 80: Помним десанта в Нормандия“ („D-Day 80: Remembering the Normandy Landings“) и ще включва изпълнения на Кралския филхармоничен концертен оркестър с диригент Майк Диксън, сред солистите е мецосопраното Катрин Дженкинс, а водеща ще е известната от телевизионния екран във Великобритания Давина Маккол.

В специалното присъствие на някои от последните останали живи военни ветерани ще бъдат чути неразказани лични истории, прочетени от известни лица от сцената и екрана. Събитието се представя като „уникална комбинация от музика и архив, с писма и дневници, описващи историческите събития от лятото на 1944 г.“


Юра Трошанова