Звездите Бомсори и Сабине Майер в концерт под палката на Найден Тодоров

6 юни 2024 г.

Тази вечер в зала „България“ гостуват две световноизвестни музикални звезди – цигуларката Бомсори Ким и кларинетистката Сабине Майер в незабравим концерт на Софийската филхармония, под диригентството на Найден Тодоров. Ще слушаме Концерта за цигулка и оркестър в ми минор, оп. 64 на Феликс Менделсон-Бартолди и Концерт за кларинет и оркестър №1 във фа минор, оп. 73 от Карл Мария фон Вебер.

Бомсори Ким е истинско явление в света на класическата музика. Призната за една от най-динамичните и вълнуващи цигуларки на нашето време, от 2021 г. тя се радва на ексклузивен договор с престижния лейбъл Deutsche Grammophon. Носител е на награди от международните конкурси ARD, „Чайковски“, „Кралица Елизабет“, „Ян Сибелиус“, „Йозеф Йоахим“, „Хенрик Виенявски“ и конкурса в Монреал. Родена в Южна Корея, тя получава бакалавърска степен от Университета в Сеул и магистърска степен в „Джулиард Скул“, Ню Йорк. Бомсори свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу“ – „ex-Moller“, 1725, Кремона и е редовен солист на някои от най-именитите оркестри като Филхармонията на BBC, Оркестър „Тонхале“ – Цюрих, Филхармонията на Лос Анджелис, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Симфоничния оркестър на Питсбърг и др.

Сабине Майер отдавна е легенда в света на кларинета. Тя е осемкратна носителка на отличието Echo Classic, член е на Академията на изкуствата в Хамбург, удостоена е от френското правителство с отличието „Кавалер на Ордена за изкуства и литература“ и др. Поканена лично от Херберт фон Караян, става първата жена, приета в редиците на Берлинската филхармония, където изгрява нейната звезда. След като по-късно се посвещава на самостоятелна кариера, изпълненията й като солист и камерен музикант пленяват публиката в най-престижните концертни зали по света. Нейният основен камерен състав е „Trio di Clarone” – със съпруга ѝ Райнер Веле и брат ѝ Волфганг Майер, с които заедно имат изнесени над 500 концерта между 1983 и 2018 г. Сабине Майер е първокласен и търсен интерпретатор на съвременна музика и е професор във Висшето училище за музика в Любек от 1993 г.

Билети – на касата на залата и в Ивентим.