„Джон Уилямс в Токио“ и историята на едно забележително музикално приятелство

ПРЕМИЕРА В ЕФИРА: от днес звучи новият албум на големия филмов композитор

10 юни 2024 г.

30 години след последното си посещение в Япония, Джон Уилямс се завърна миналата есен в Страната на изгряващото слънце за два специални концерта – един в Токио и един в Мацумото. Отбелязвайки дебюта си със световноизвестния Saito Kinen Orchestra, той дирижира произведения от любимата си филмова музика. Това посещение позволи на двама великолепни музиканти да се срещнат отново – Джон Уилямс и неговият дългогодишен приятел Сейджи Озава (1935–2024). За съжаление, няколко месеца по-късно прочутият японски диригент почина, но жадуваната среща между двамата ветерани все пак се състоя.

В Япония през септември 2023 г. Джон Уилямс дирижира на два пъти известния японски състав Saito Kinen Orchestra – на Фестивала на Сейджи Озава в Мацумото, както и галаконцерт в Suntory Hall в Токио по случай 125-ата годишнина от основаването на звукозаписната компания Deutsche Grammophon. И двете събития бяха напълно разпродадени и се радваха на голям успех от страна на публиката. Вторият от тези концерти, проведен в най-известната и престижна концертна зала на Токио – Suntory Hall, бе записан на живо и издаден като албум съвсем скоро от Deutsche Grammophon. На 3 май 2024 г. компанията пусна на музикални пазар „Джон Уилямс в Токио“ във всички дигитални формати, а под формата на физически носители албумът ще излезе на 12 юли. Това ще включва стандартен компактдиск и грамофонна плоча, както и лимитирано луксозно издание с пълния запис на концерта на 2 CD и Blu-Ray.

Тематично този нов албум се нарежда до други подобни записи на Уилямс, базирани на негови концертни изпълнения, като „Берлинският концерт“ („The Berlin Concert“) и „Джон Уилямс във Виена“ („John Williams in Vienna“). В най-новия от тях „John Williams In Tokyo“ някои от изпълненията са поверени на втори диригент – Стефан Деньов, който е музикален директор на Симфоничния оркестър на Сейнт Луис, артистичен директор на New World Symphony и главен гост-диригент на Филхармонията на Холандското радио.

„Дългогодишната мечта на Сейджи Озава беше да види Джон Уилямс и Saito Kinen Orchestra да свирят заедно в Япония“, пише Deutsche Grammophon, подчертавайки голямото значение на тези изпълнения и за двамата артисти. Японският оркестър бе „музикалното семейство“ на Озава, така че да бъдат осъществени и двата концерта (в Мацумото и Токио) е било забележителен момент за него. След това идват месеци на планиране, за да бъде обявена дата за премиерата на албума. Най-напред тя е била планирана така, че да съвпадне със седмицата около рождения ден на Джон Уилямс – 8 февруари, но новината за смъртта на Сейджи Озава, който почина на 6 февруари, изпреварва събитията. След обсъждане със семейството на покойния диригент и ръководството на компанията, е било решено друго – записът да бъде обявен в края на февруари, както и стана. По този начин всъщност Deutsche Grammophon съхрани частица от най-новата музикална история и документира последните моменти от едно дълго приятелство между двама велики съвременни музиканти – Джон Уилямс и Сейджи Озава.

„Това специално сътрудничество между тях в Мацумото и Токио беше радост, която наистина не може да бъде изразена – моята дългогодишна мечта най-накрая се сбъдна!“, признава Озава миналата есен, когато са се реализирали двата концерта. „Беше радост да се върна в Япония след 30 години, за да посетя моя скъп приятел и дългогодишен музикален колега Сейджи Озава и да дирижирам за първи път неговия брилянтен Saito Kinen Orchestra“, отвръща Джон Уилямс.

Беше заснет трейлър към новия албум (може да го видите по-долу), който представя записа на живо с музикантите от японския оркестър и Джон Уилямс, който говори и пред публиката, и пред камерата. Той описва приятелството си с Озава и разказва емоционално не само за него, но и за общата им професионална история.

След първата половина на концертната програма, дирижирана от Стефан Деньов, прочутият американски филмов композитор излиза на сцената в Токио и представи своя „Superman March” в чест на Сейджи Озава. И тогова той произнася думи, които затрогват публиката: „Ако преведете „Супермен“ от английски обратно на японски, „Супермен“ означава Сейджи Озава!“ Тук е и Темата от „Списъкът на Шиндлер“ и „Маршът на империята“ от „Междузвездни войни“. Изданието съдържа 11 пиеси, дирижирани от Уилямс и едно допълнение „Tributes“ (за Сейджи), под диригентството на Деньов. Произведението е композирано от Джон Уилямс още през 1999 г. в чест на 25-ата годишнина на Озава като музикален директор на Бостънския симфоничен оркестър и сега за първи се разпространява в световен мащаб.

От днес радио Класик А ще излъчва премиерно прекрасната музика от албума „Джон Уилямс в Токио“ – слушайте всеки делничен следобед от 14 ч.!


Юра Трошанова