Как Максим Цеков бе представен от The Strad, още като 18-годишен

Младият български цигулар на страниците на престижното музикално издание

11 юни 2024 г.

Едно от най-престижните медийни издания в света на струнните инструменти е британското списание The Strad. Днес го познаваме като богата интернет платформа, но неговата история е доста по-стара от дигиталната ера и датира още от юни 1890 г., когато излиза първият печатен брой в Обединеното кралство. Всичко, което интересува музикантите – професионалисти или любители, посветили се на цигулката, виолата, виолончелото и контрабаса, обичайно може да се прочете тук. А името, както бихме се досетили, е пряко свързано с популярната фамилия на легендарния италиански майстор на струнни инструменти Антонио Страдивари (Antonio Stradivari, лат. Antonius Stradivarius) и препраща към общоприетото й съкращение Strad.

Практически съвети за техниката на свирене, представяне на водещи струнни изпълнители, информация за майсторски класове и конкурси или пък повече за изкуството на лютиера – всичко това са част от обичайните теми на The Strad. Но също така, има и традиционен интерес към младите музиканти, представяни като „Изпълнители на утрешния ден“ („Players of tomorrow“). За да попаднеш в тази специална рубрика, трябва да си постигнал сериозен успех, а един млад български цигулар още в 18-годишната си възраст получи този шанс. Максим Цеков заслужи специалното медийно внимание на The Strad в „Players of tomorrow“ още през 2019 г., когато спечели важния Международен конкурс за цигулари „Клостер Шьонтал“ в Германия.

Списанието го покани, за да сподели накратко как се упражнява и какви съвети би дал, как се подготвя психически за конкурсите и какво обича да прави, когато не свири на цигулка.

В очакване на концерта тази вечер, когато вече 23-годишният Максим Цеков ще свири в Централния военен клуб в София заедно с оркестър „Кантус Фирмус“, би било интересно да надникнем към неговите принципи на работа, макар и споделени в малко по-ранна възраст.

За подготовката си преди конкурс: „Нямам някаква установена практика или нещо подобно. Но обикновено в деня на изпълнението се опитвам да не се изнервям, когато даден пасаж не върви точно по начина, по който бих искал, докато се упражнявам. Ако забележа, че просто се стресирам все повече и повече, оставям цигулката и излизам на разходка или пък правя нещо друго, което отвлича вниманието ми от инструмента. В крайна сметка, много ми помага да мисля за музиката и за емоциите, които искам да изразя и споделя, а не толкова за техническата част“.

Полезен съвет, който би дал на колегите си: „Когато не сте концентрирани, не свирете и приемайте почивките толкова сериозно, колкото и самото упражняване!“

Ежедневието му извън цигулката: „Излизам на кратък джогинг, играя тенис и голф, срещам се с приятели, откривам нови места с добра храна, гледам филми, Youtube и пр.“

От тази вечер Максим Цеков започва представянето си в новия проект „Лауреатите“ със следните два концерта: 11 юни – Централен военен клуб в София и 12 юни – читалище „Искра – 1860“ в Казанлък. А през есента ще го видим отново в България. Не пропускайте!