„Тези песни докосват сърцето ви, сякаш собствената ви майка ви пее“, Елина Гаранча

ПРЕМИЕРА В ЕФИРА: новият албум „Когато нощта падне…“ на латвийската певица

17 юни 2024 г.

Новият албум на Елина Гаранча „Когато нощта падне…“ („When Night Falls…“) се появи тъкмо навреме – Deutsche Grammophon го издаде на 15 март 2024 г., когато се отбелязва Световния ден на съня. Гаранча събира специална с настроението си музика, за да пресъздаде усещането за „онова време от деня, в което се отдръпваш от света, прибираш се у дома, затваряш вратата и се фокусираш изключително върху собствения си живот, в безопасна среда“, по собствените й думи. Това е много личен албум и поради една друга причина – за първи път латвийското мецосопрано подчертава националността си чрез музика от своята родина, което досега не се беше случвало в цялата й дискография. „Моята латвийска идентичност просто трябваше да стане част от такава интимна, лична програма“, признава певицата. Ето защо, в „Когато нощта падне…“ могат да бъдат чути латвийските композитори Раймонд Паулс (род. 1936), Алфредс Калнинш (1879–1951) и Янис Залитис (1884-1943).

Певицата с високо световно признание Елина Гаранча за пореден път работи с Филхармоничния оркестър на Гран Канария и диригента Карел Марк Чичон. С този диригент тя гостува и в България през есента на 2019 г. по покана на Софийската филхармония. А сега за новия си албум е поканила и някои известни други музиканти, сред които дългогодишният първи обой на Берлинската филхармония Албрехт Майер, световноизвестният пианист – акомпанятор Малкълм Мартино и младият френски класически китарист с корени от Източна Африка Рафаел Фойятр, който е един от малцината изпълнители на китара сред най-новите артисти на Deutsche Grammophon.

В този албум има песни с оркестър, както и творби за глас в съпровод на пиано или китара. „За някои хора нощта може да е изпълнена със страх и несигурност. Това е време, когато си сам и се сблъскваш със себе си“, казва Гаранча. И все пак, нощта може да донесе и мир: „Светът се успокоява, заспива и ние, хората, също можем да намерим спокойствие.“

В началото са записани три великолепни произведения за глас и оркестър: Wiegenlied на Рихард Щраус или „Приспивна песен“, „Астуриана“ на Мануел де Файя и Abendsegen или „Вечерна молитва“ от операта „Хензел и Гретел“ на Енгелберт Хумпердинк. Тъй като последният пример в оригинал представлява дует между два женски гласа, то певицата записва и двете партии, което нарича „завладяващ експеримент“. Елина Гаранча избира да представи и редица песни с камерен ансамбъл. Изпълнявайки творби на Лучано Берио тя е придружена от Berlin Music Ensemble, докато за Wiegenlied на Брамс („Guten Abend, gut’ Nacht“ – „Добър вечер, лека нощ“) към нея се присъединяват обоистът Албрехт Майер и пианистът Малкълм Мартино. А известната мелодия Nacht und Träume или „Нощ и сънища“ на Шуберт също е представена в камерен вариант. Китаристът Рафаел Фойятр се включва в Sogno („Мечта“) на прочутия италиански майстор на канцонети Франческо Паоло Тости, а самата Гаранча неведнъж се е впускала в пеене на мелодии от теноровия италиански репертоар.

„Китарата има чудесен женствен, топъл, заоблен звук“, твърди изпълнителката, която съзира прилика в тембрите между човешкия глас и китарата: „Има очарователни паралели с мецосопрановия глас, особено в неговия среден регистър“. Много е важно да създаде онази интимна атмосфера, в която гласът и соло инструментът си взаимодействат и затова тя казва: „Тези песни докосват сърцето ви, сякаш собствената ви майка ви пее. Те са чисти, честни и дълбоко човешки“.

От днес новите записи на Елина Гаранча от албума й „Когато нощта падне…“ звучат всеки делничен ден от 14 ч. в ефира на радио Класик А!

Юра Трошанова