Конкурсът „Кралица Елизабет“ издаде изпълненията на тазгодишните си лауреати

20 юни 2024 г.

„Моцарт или Шнитке, Бетовен или Барток, Сен-Санс или Лютославски – репертоарът за краля на инструментите на конкурса „Кралица Елизабет“ е почетен във всички негови аспекти и се изпълнява от брилянтни солисти, представители на едно ново поколение цигулари“. Така Международният конкурс „Кралица Елизабет“ описва едно съвсем ново звукозаписно издание, запечатало изпълненията на най-добрите музиканти от тазгодишната надпревара в Брюксел. Тя се проведе между 6 май и 12 юни 2024 г. и според регламента, тази година бе посветена на цигулката – вече за 20-и път в дългата история на конкурса, учреден още през 1937 г. Всяка година фокусът се сменя и състезанието се насочва към различна „специалност“: цигулка, пиано, композиция (до 2009 г.), вокално майсторство и виолончело (от 2017 г.)

Издадена в четири компактдиска, тази колекция съдържа записите на първо място на победителя – 25-годишния украински цигулар Дмитро Удовиченко, както и на класираните на следващите призови места. „Комплектът от 4 CD-та с най-хубавите моменти от това състезание подчертава голямото разнообразие на репертоара за цигулка, било то с оркестър или камерна музика“, съобщават от конкурса. Записани са три цигулкови концерта, с участието на Националния оркестър на Белгия, който редовно партнира на престижния музикален форум. Под диригентството на Антони Хермус са включени следните изпълнения: на носителя на първа награда Дмитро Удовиченко в Концерта на Шостакович № 1 и на американеца Джошуа Браун (втора награда) с концерта на Брамс, като и двете са от последната конкурсна вечер. Концертът на Чайковски, представен от корейско-американския цигулар Джулиан Рий (пета награда) и задължителната творба във финала на френския композитор и органист Тиери Ескеш, интерпретирана от Дмитро Удовиченко, допълват записите с оркестър в изданието.

Вторият диск отбелязва сътрудничеството на друг белгийски състав с конкурса – Кралският камерен оркестър на Валония, който акомпанира под диригентството на Вахан Мардиросян. Тук са концертните творби за цигулка на Моцарт: Първият концерт KV 207, изпълнен от японката Минами Йошида (шеста награда), последван от Концерт № 4 в интерпретация на Кевин Жу от САЩ (четвърта награда). Също така, колекцията запазва място и за камерната музика: Соната № 7 в до минор от Бетовен с Джошуа Браун, задължителното произведение в полуфинала на британската композиторка Шарлот Брей или Фантазията от Шуберт с Ели Чой, САЩ (трета награда). Представени са всички лауреати от последното издание на конкурса, „които ни развълнуваха през трите седмици на състезанието“, по думите на организаторите.

Концертите пред публика на наградените млади цигулари вече започнаха и ще продължат почти до края на юли. А колкото до настоящата колекция, то тя продължава практиката на подобни издания, които обичайно излизат след всеки конкурс. Те не само допълват и съхраняват архива на известното с трудността си състезание, но и се разпространяват с комерсиална цел – новата колекция „Конкурс за цигулари Queen Elisabeth 2024“ се предлага сега на цена от 45,00 евро.