Марио Хосен: „Продължаваме традицията, надграждаме и отправяме поглед към 100-годишнината през 2026 г.“

ММФ „Варненско лято“ се открива днес

22 юни 2024 г.

Марио Хосен, артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, описва афиша на най-старата фестивална сцена за класическа музика у нас. Създаденият още през 1926 г. фестивал е на прага да посрещне голямата си 100-годишнина и все така залага на „традицията и надграждането“, по думите на изявения ни цигулар, който пое ръководството от 2019 г. След откриването тази вечер, програмата продължава през следващите повече от три месеца, а за да разкаже как е структурирана тя и кои са най-съществените събития, Марио Хосен гостува в предаването „Съботно кафе“ с Радостина Узунова.

„Откриваме с една много пъстра и интересна програма“, уверява той. „Панчо Владигеров – рапсодия „Вардар“, която посвещаваме на 125-годишнината от рождението на големия български композитор; световна премиера от белгийския автор Патрик Дюър във връзка с председателството на Белгия на Европейската комисия. И две емблематични произведения в музикалната история: Джордж Гершуин – Концерт във фа със солист Саркис Балтаян (пиано) и Мануел де Файя – „Любовна магия“ (оркестровата сюита). Всичко това под палката на Константин Илиевски, който в момента е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР“.

От началото на лятото до началото на есента – или от 22 юни до 5 октомври ще продължи „Варненско лято“ 2024. Концертите и фестивалните събития са така планирани, че да ангажират публиката, за която Марио Хосен казва: „Традиционно, вече над десет години запазваме модулния принцип да задоволим по възможност очакванията и желанията на по-широка аудитория сред публиката, която посещава фестивала. Естествено, има основна програма, фокусирана върху класическата симфонична и камерна музика, но паралелно с това имаме бароков модул, посветен на бароковата музика“. Цигуларят анонсира и една нова част от програмата, утвърдила се в последните няколко години – международен симпозиум с конференция, научна част и камерни концерти. Разбира се, ще има и опера, джаз, кросоувър концерти, ще се проведе известната Международна лятна академия и пр. „Алтернативните сцени през август са посветени на младите, които на различни места на открито в градска среда представят шедьоври на класиката и на съвременната музика“, допълва Хосен.

„Ще има различен тип послания, които ще ни накарат да се почувстваме една общност, която вярва в ценностите и силата на изкуството“, убеден е музикантът, който стои зад програмата на фестивала. „Изкуството е това, което може да промени нашето ежедневие, може да промени света и ние вярваме в него!“

  • Пълната програма ви очаква на https://varnasummerfest.org/
  • Билети – на касата на Фестивален и конгресен център Варна, на място преди концертите и онлайн на https://fccvarna.bg/

Чуйте цялото интервю с артистичния директор на ММФ „Варненско лято“ Марио Хосен!

Интервю с Марио Хосен:

Още за програмата на ММФ „Варненско лято“ 2024 от неговите организатори:

Няколко са оркестрите, които ще гастролират по време на фестивала  и всички те са емблематични в дадена сфера. Австро – унгарската филхармония „Йозеф Хайдн“ показва как две държави могат да си подадат ръка в името на изкуството и да създадат оркестър, чиято основна, но не и единствена, мисия е да изпълняват музиката на Йозеф Хайдн.

Камерната формация на един от топ симфоничните оркестри в света – този на Баварското радио, ще се представи под диригентството на концертмайстора на оркестъра Радослав Шулц, лауреат на конкурсите Виенявски, Шпор, Сарасате и Сибелуис. Италианският ансамбъл Modo Antiquo е сред най-добрите барокови ансамбли в света, а техният диригент Федерико Сардели е безспорен авторитет и водещ изследовател на творчеството на Антонио Вивалди. Уникална комбинация от класически музиканти от най-престижните френски симфонични оркестри и етно музика от различни държави, аранжирани и поднесени според най-високите сценични стандарти – това са ансамбъл Сирба от Париж.

Два оркестъра пристигат от Азия – Младежката филхармония на Макао, първият младежки китайски оркестър с изяви в Музикферайн във Виена и в Моцартеума в Залцбург, и етно ансамбъла Ih Tsetsn, обединяващ музиканти и традиции от териториите на Вътрешна Монголия, чиито уникални програми са впечатлявали публиката на няколко континента.

Сред солистите се открояват имената на Адриан Йотикер, победител на конкурса ARD  в Мюнхен, базирания в САЩ български пианист Саркис Балтаян, който ще свири Гершуин на откриването на фестивала; още един носител на Първа награда от престижния конкурс ARD (и на конкурса „Виторио Гуи“ във Флоренция) – цигуларят Павел Верников, свирил със Святослав Рихтер и Джеймс Голуей.

Диригентите – откриването и закриването са поверени на български диригенти, които представят различни генерации в българската музика: главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Константин Илиевски ще бъде на пулта за първия фестивален концерт, дирижирайки Оркестъра на Варненската опера, а финалната точка ще бъде поставена от един от доайените на диригентското изкуство у нас – Георги Димитров, който ще музицира с Радиооркестъра. Филхармонията „Йозеф Хайдн“ е водена от флейтиста Филип Бернолд, победител от конкурса „Жан-Пиер Рампал“, когото Кент Нагано окуражава да се заеме с дирижиране; а Младежкия оркестър на Макао – от Стивън Лам, виенски възпитаник, един от последните студенти на Урош Лайовиц, наскоро избран от Рикардо Мути да дирижира спектакли в рамките на Italian Opera Academy.

Камерните ансамбли – тук не можем да пропуснем италианския секстет Страдивари, който се чувства еднакво удобно в бутикова концертна зала и на стадион; триото, събрало концертмайсторката на Виенската филхармония Албена Данаилова (първата жена на този пост в историята на оркестъра) с още двама български музиканти с европейски измерения –Александър Сомов и Румен Цветков; Румен Цветков е част и от друг важен фестивален концерт – съвместната програма с Людмил Ангелов, изцяло с музиката на Бетовен.

Творбите във фестивалната програма покриват много векове и епохи – от ренесанса и барока до специално създадени за „Варненско лято“, като Увертюрата във форма на надежда от белгийския композитор Патрик Дюър, част от откриващата програма на фестивала. Много премиерни за България творби, сред тях са и някои от концертите на Вивалди в програмата на Modo Antiquo, но и много традиционно обичани от публиката произведения като Концертът във фа от Джорж Гершуин, Седмата симфония от Бетовен, Прощалната симфония от Йозеф Хайдн, Втория концерт за пиано и оркестър на Фредерик Шопен. Има и творби философски или пък предизвикателни като Деветата симфония на Дмитрий Шостакович, „Смъртта и момичето“ за струнен оркестър (Шуберт/Малер), Еx Contrario за две цигулки, струнни и баскитара от Гия Канчели.

Специалните проекти свързват Нидерландия, Италия, Франция, Австрия и Англия с Варна. Татяна Колева, истинска вълшебница в света на маримбата и перкусиите, базирана в Нидерландия, ще представи във Варна една програма с Живко Василев (кавал) и Рубен Кийфтенбелт, съчетавайки балканска звучност с модерните и иновативни световни музикални тенденции.

Един от големите преподаватели в света на цигулката ще бъде почетен със специален концерт по идея на Яна Бурова, която е родена във Варна, но живее в Англия – концерт в памет на Ифра Нийман, изградил цяла плеяда (и български) цигулари. Яна Бурова заедно с Богдан Станев ще представи творби от знакови британски композитори, но и разкази и спомени за Ифра Нийман.

Още една варненска пианистка, която след това учи в Лондон, Мария Савова е подготвила заедно с баритона Родни Кларк интригуваща и рядко изпълнявана в България комбинация от песенни творби на трима композитори, вдъхновени от литературата и пътешествията, а именно Ралф Вон Уилямс – от поемите на Робърт Луис Стивънсън, Джералд Финци – от Уилям Шекспир, и Аарон Копланд – от фолклора на индианското племе апалачи.

Необичаен, но и много шармантен е проектът Винофония, в който възпитаникът на Парижката консерватория и лауреат на много конкурси пианист Жюлиен Жерне изминава пътя от Хендел до Дебюси с великолепно подбрани пиеси от Шуман, Шуберт, Лист, Брамс, Форе и Албенис, всяка в компанията на точно подбраното вино.

Плод на задълбочено изучаване и познание е концертът, събрал сонатите за цигулка и басо континуо от двете централни фигури на барока – Йохан Себастиан Бах и Георг Фридрих Хендел – ще ги представят Марио Хосен и Пиеро Барбарески заедно с виолончелистката Лиляна Кехайова.

Барокът има своето ключово място и в това издание на „Варненско лято“. Освен Modo Antiquo, ще има фестивален бароков оркестър, който ще представи една от най-значимите творби на всички времена – Месата h moll от Йохан Себастиан Бах с четирима солисти от най-висока класа, като трима от тях са солисти на Виенската опера. Тук на пулта е именитият австрийски диригент Мартин Зигхарт.

Научният симпозиум се превръща в неотменен и важен елемент от фестивала. Тази година във Варна се събират водещи учени от Дунавските страни (Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Сърбия), които ще покажат техния поглед върху влиянията на Дунава и на различните течения в музиката върху всяка една национална школа. Свои кратки доклади ще представят и докторанти от музикалните институти в България.

Младите музиканти са под светлината на прожекторите в няколко посоки – изявени млади инструменталисти (ученици и студенти) ще свирят между докладите на научната конференция, те ще изпълняват миниатюри от композитори от Дунавските страни и така се създава мост между водещите музиколози и техните задълбочени доклади и младите музиканти, тези, които ще продължат традициите; трима млади музиканти, всеки от тях вече печелил множество награди, ще бъдат представени в концерта Големите малки – Богомила Кръстева, Дарин Ламбрев, Филип Ангелов.

Майсторските класове на Минчо Минчев, Румен Цветков, Емил Иванов, Димитър Буров, Божидар Николов превръщат Варна в истински инкубатор за развитие на млади таланти в музиката.

И малко джаз… Тромбонистът Георги Корназов пристига от Париж с френския пианист Армен Дюпа в джаз модула на Варненско лято с програма, изтъкана от джазови хармонии, балкански ритми и постромантични мелодии. Другото джаз изкушение в рамките на фестивала се нарича Даниела Белчева, елегантна и изтънчена певица, която ще представи новия си албум Naive в компанията на Милен Кукошаров, Михаил Иванов и Димитър Семов. Васил Петров пък ще отпразнува със стил и симфоничен оркестър забележителните свои 30 години на сцената с програма с джаз стандарти, красиви световни (и авторски) поп песни и теми от филми.