Тройният концерт на Бетовен и други музикални съкровища

ПРЕМИЕРА В ЕФИРА: нов албум на Никола Бенедети, Шеку Кане-Мейсън и Бенджамин Гросвенър

24 юни 2024 г.

Един от най-новите записи, които компанията Decca Classics издаде съвсем скоро, събира трима много известни инструменталисти от Обединеното кралство, за да си партнират в изпълнението на една велика творба – Тройния концерт на Бетовен. Цигулка, виолончело и пиано – тази божествена комбинация от тембрите на трите инструмента в съчетание с оркестър не се среща често в литературата като концертна творба. Бетовен пише концерта си през 1803 г., нотите са издадени година по-късно, а първото му и единствено изпълнение по време на живота на композитора е било през май 1807 г., за съжаление без особен успех. Въпреки това, рядкото му представяне на сцена, както и в звукозаписно студио в наши дни, го превръща в още по-привлекателен и винаги приет с интерес, особено когато е нужно да блеснат трима солисти едновременно.

„Заедно те правят един звезден екип, бликащ от енергия и експресивна прецизност“, пише списанието BBC Music за солистите от новия албум на Decca Classics: цигуларката Никола Бенедети, виолончелистът Шеку Кане-Мейсън и пианистът Бенджамин Гросвенър. Всеки от тях е добре познато име от британската и световна сцена, те всички са някогашни финалисти от Конкурса на BBC за млади музиканти, свързва ги и добро приятелство, но сега за първи път записват заедно.

Никола Бенедети има италианско-шотландски произход, тя е великолепен майстор на цигулката, за когото често специално се пишат нови творби – тромпетистът и композитор Уинтън Марсалис, например, е един от онези големи музиканти, които й посвещават свои концерти. Тя основа своя фондация с благотворителна цел, която работи с образователна цел и стана първата жена, ръководеща прочутия Единбургски фестивал, чийто настоящ директор е. През 2016 г. младият британски челист Шеку Кане-Мейсън се оказа първият чернокож музикант – лауреат на конкурса BBC Young Musician, още от неговото създаване в края на 70-те години на 20 век. Името му стана особено популярно, след като бе поканен да свири на сватбата на принц Хари с Меган Маркъл през май 2018 г. А Бенджамин Гросвенър е едва на 11-годишна възраст, когато изгрява като победител при пианистите, печелейки наградата на BBC за Млад музикант на годината. Малко по-късно Evening Standard го избира за един от своите „1000 най-влиятелни лондончани“, а през 2012 г. бе удостоен с две награди Gramophone за дебютния си диск (издаден от Decca), което го определи като най-младият носител на две от престижните отличия в една и съща година.

Първоначално тримата свирят Тройния концерт на турне из Обединеното кралство през 2023 г., а след това осъществяват и записа си с Оркестър Филхармония и неговия главен диригент Санту-Матиас Рували. В новия им албум е добавена и още Бетовенова музика – някои от по-рядко изпълняваните Шотландски песни оp. 108, Уелски песни, WoO 155, Ирландски WoO 153 и др., което ги събира с известния канадски баритон Джералд Финли. Заради произхода на всеки от изпълнителите, тук се смесват няколко национални култури и издателят подчертава: „Отразявайки шотландските, уелските, ирландските и английски корени на музикантите, албумът завършва само с триото – аранжиментът на Крайслер на „Londonderry Air“, по-известна като „Danny Boy“. Тази стара ирландска мелодия, чието начало тръгва от графство Лондондери в Ирландия (сега Северна Ирландия), е много популярна сред ирландската диаспора, а песента „Danny Boy“ всъщност се позовава на същата мелодия, но с добавен текст от началото на 20 век и е възприемана като неофициалния химн на Северна Ирландия.

Албумът бе издаден на 31 май 2024 г. и вече е заложен в програмата на радио Класик А. Може да го слушате от днес всеки делничен следобед, като записите се излъчват от 14 ч.!


Юра Трошанова