Софийската филхармония закрива сезона с премиера за България

Пианистът Емануил Иванов представя Бузони, под палката на Емил Табаков

25 юни 2024 г.

В четвъртък, на 27 юни, Софийската филхармония ще закрие сезона си с премиера на виртуозния Концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Бузони в изпълнение на носителя на наградата „Феручо Бузони“ Емануил Иванов. Под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков в програмата на вечерта ще прозвучи и Прелюдия за оркестър „Мечти“ оп. 24 от Александър Скрябин.

Концертът за пиано на италианския пианист и композитор Феручо Бузони (1866–1924) е едно от най-мащабните произведения, писани някога в този жанр. Времетраенето му е около 70 минути, като петте части се изпълняват без прекъсване по указание на композитора. Написан е за пиано, голям симфоничен оркестър и мъжки хор в последната част, чиято партия е върху немския текст от поетичната драма „Аладин“ (1805) на известния датски поет Адам Йоленшлегер (1779–1850), съвременник на Гьоте. Концертът е написан в духа на късния романтизъм с изключително голяма техническа сложност.

За първи път творбата е изпълнена на 10 ноември 1904 г. в един от концертите за модерна музика в Берлин, организиран от Бузони. Солист е композиторът, който изпълнява произведението с Берлинската филхармония, а диригент е Карл Мук. Година по-късно концертът е представен и в Амстердам от Концертгебау оркестър, този път дирижиран от Бузони и със солист Егон Петри. Само две години след създаването му Концертът за пиано оп. 39 е публикуван от издателство „Breitkopf & Härtel“ (1906), но през следващите десетилетия творбата има сравнително малко изпълнения, поради големия състав и сложната соловата партия. От 80-те години на ХХ век насам интересът към концертното му представяне и звукозапис нараства. Концертът никога не е изпълняван в България.

Емануил Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след като получи първа награда на 62-то издание на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Болцано, Италия. Успехът на тогава 20-годишния музикант е последван от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Част от наградата му е и солов концерт в „Ла Скала”, Милано, състоял се през 2021 г. без публика поради пандемията, но предаван онлайн.

Роден през 1998 г. в Пазарджик, Емануил Иванов започва уроци по пиано на седемгодишна възраст. Смята присъствието на симфонична музика в своето детство, особено тази на Густав Малер, за ключов фактор в артистичното си развитие. Първите си стъпки в клавирното изкуство прави с помощта на Галина Даскалова в родния си град, а след това работи с проф. Атанас Куртев. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит. Участвал е в майсторски класове на изтъкнати пианисти като Дмитри Башкиров, Кирил Герщайн, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитри Алексеев, Питър Донохоу и др.

Емануил Иванов участва в много фестивали в България, изнася солови рецитали във Франция, Япония, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. През 2022 г. дебютира в една от най-престижните европейски сцени – „Херкулесзал“ в Мюнхен. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Емануил Иванов е носител на награди от престижни международни конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати”, на наградите „Кристална лира“ и „Млад музикант на годината“, както и на престижни награди във Великобритания като “Musicians’ Company Silver Medal” и “Carnwath Piano Scholarship”.

Билети – на касата на зала „България“ и в Ивентим.


Софийска филхармония