Албена Врачанска представя новия си албум с музика за глас и пиано

В концерт от фестивала „Софийски музикални седмици“

26 юни 2024 г.

Новият албум на българската композиторка Албена Петрович-Врачанска ще бъде представен в концерт от фестивала „Софийски музикални седмици“. На 28 юни от 19:00 ч. в Камерна зала „България“ ще прозвучат „Мелодии за глас и пиано“, обединени под общото заглавие „Sanctuary“ или в превод на български „Светилище“. На сцената ще видим мецосопраното Ана Бинета Диуф и пианистката Евгения Радославова, които записаха песните още през ноември 2023 г. в Люксембургската филхармония, а сега ще ги изпълнят в концертна форма пред българската публика. Компактдискът съдържа общо 12 заглавия или почти 60 минути музика за женски глас (мецосопран) и пиано, вдъхновена от стиховете на различни автори. Записите са направени в Камерната зала на Люксембургската филхармония, а тонрежисьор е Валентин Иванов от БНР, който има и други осъществени проекти с българската композиторка. Албумът е съвсем нов – той бе издаден на 1 март 2024 г. от лейбъла Solo Musica.

Албена Петрович-Врачанска поверява творбите си на мецосопраното Ана Бинета Диуф, немска певица с корени от Синегал, както и на българската пианистка Евгения Радославова, която от над 30 години живее и работи във Виена, преподава, журира в конкурси и концертира в камерни формации на много места по света. „Според мен тези песни са изключително хубави и изразителни“, споделя тя. „Песните са много интересни, с интерактивни елементи, включващи различни ударни инструменти – дайрета, камбанки, маракаси, тибетска купа“. Роялът би могъл да звучи и като ударен инструмент или да бъде източник на различни „ефекти с четка и палка, ефекти с десния педал и т.н.“, уточнява Евгения Радославова. Тя специално подчертава, че тук „пианото е равностоен партньор на вокалната партия, а не само акомпанимент“.

Заглавието „Sanctuary“ или „Светилище“ подсказва, че се срещаме със сакрално звучене. Почти всички песни са написани по текстове на Елзе Ласкер-Шюлер, известната немска писателка от еврейски произход, поетеса и драматург. А откриващата мелодия „Ave Maria“, както и още едно заглавие от албума, съдържа текст на уелския поет Питър Табит Джоунс, по чието либрето композиторката създаде операта си „Светът на сънищата“ (посветена на творчеството на Петър Ступел и показана в миналогодишното издание на „Софийски музикални седмици“). Самата Албена Врачанска e написала две от композициите си по свои собствени текстове, а сред останалите творби откриваме имената на австрийския художник експресионист Егон Шиле (1890–1918) и големия немски философ и писател Фридрих Ницше (1844–1900), чиито слова също са послужили за вдъхновение. „Музиката на тези песни е изключително интензивна и аз ги пея с голямо удоволствие. Към това се прибавят и силно изразителните текстове, особено на поетесата Елзе Ласкер-Шюлер“, признава певицата Ана Бинета Диуф.

„Когато един CD албум е озаглавен SANCTUARY, е почти очевидно, че е в духа на сакралното – да, албумът е свещен, но не само в религиозен смисъл“, можем да прочетем в описанието на компанията издател. Solo Musica набляга върху тълкуванието на самата дума, избрана за заглавие – „светилище“, като символ на хуманността и пацифизма, в един по-светски смисъл. „Във всички религии се казват молитви, за да останете в мир и любов – това е единственото благоволение, което всеки иска от съответния Бог. И това е посланието на всичките 12 песни в този албум, защото нашето време го изисква от самите нас – да споделяме ценностите, които са най-важни за хората“.

Българската композиторка Албена Петрович-Врачанска живее и развива успешната си кариера в Люксембург повече от 25 години. Пианист и педагог, тя е президент и основател на Международния конкурс за композиция „Начинаещи артисти” (Artistes en Herbe) под егидата на Министерството на културата на Люксембург. Ръководи фестивалите „Нова класическа сцена“ и „Концерти в европейското фоайе“ като техен артистичен директор. Композира творбите си в различни жанрове и някои са публикувани от издателствата „Шот“, „Еditions Octanphare“ и „Luxembourg Music Publishers“. Нейни произведения са звучали в САЩ, Бразилия, Австралия, Андора, Германия, Русия, Италия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Швейцария, Дания, Австрия, Хърватска и на много други места по света. Тя е кавалер на Ордена за заслуги на Великото херцогство Люксембург от 2013 г., което е само едно сред признанията й зад граница. В последните години все по-често различен тип композиции на Албена Петрович-Врачанска се включват в програмите на български артисти и музикални институции, като КА „Софийски солисти“, Националната опера и балет, Държавна опера-Стара Загора, фестивала „Софийски музикални седмици“ и др.


Билети за концерта на 28 юни от „Софийски музикални седмици“ с представяне на новия компактдиск на Албена Врачанска – в мрежата на eventim.bg

Специален трейлър съпътства албума „Светилище“, който показва работни моменти от записите в Люксембургската филхармония, както и кратки интервюта с изпълнителите и композиторката:


Над публикацията работи Юра Трошанова