Гости в „Съботно кафе“ с Радостина Узунова на 29 юни 

Добринка Табакова, Виктор Теодосиев, проф. Борислава Танева, Симеон Златков, Виктория Василенко и Сион Найман

29 юни 2024 г.

На 29 юни специален гост в „Съботно кафе“ беше композиторката Добринка Табакова. На 21 юни нейният Концерт за виола трябваше да бъде изпълнен от Максим Рисанов и Симфоничния оркестър на БНР, но поради заболяване на диригентката Деляна Лазарова, концертът бе отменен. Чуйте какво разказва за слушателите на радио Класик А един от най-изпълняваните съвременни автори!

Интервю с Добринка Табакова:

Виктор Теодосиев е само на 18 години, но вече има зад гърба си десетки концерти като солист, водач е на валдхорновата група на Симфоничния оркестър на БНР и е единственият българин избран да участва в престижния Младежки оркестър „Густав Малер“.

За работата си с диригента Кирил Петренко и за предстоящата му изява като солист на СО на БНР, разговаряме с него в предаването.

Интервю с Виктор Теодосиев:

СОЛИНАРИЯ е фестивал на младите музиканти, чието четвърто издание ще се проведе в Созопол през юли. Представя го проф. Борислава Танева. Клавирно дуо „Атмосфери“ и  Вокален ансамбъл „Спектрум“ са част от изпълнителите, ще има майсторски класове на цигуларката Ангелина Абаджиева и пианистите проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова.

Акцент в програмата е концерт на ЕВРОХОР.

Симеон Златков участва в EuroChoir в две от сесиите на състава през 2021 и 2022 г. и решава, че трябва да представи този проект и в България.

EuroChoir е уникално хорово събитие, което се организира от Европейската хорова асоциация всяка година в различна държава. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на няколко концерта. Домакин на Еврохор 2024 година ще бъде България. Организатори на събитието са Европейската хорова асоциация, съвместно с Български хоров съюз.

Еврохорът ще се проведе в периода 4-17 юли във Варна, Созопол и София. Предвидени са три концерта в рамките на фестивалите „Варненско лято“, Младежки арт фестивал „Солинария“ и „Софийски музикални седмици“.

Интервю с проф. Борислава Танева и Симеон Златков:

Пианистката Виктория Василенко ще изнесе концерт с младата и многообещаваща американска оперна певица Елизабет Поуп на 2 юли в МФ „Софийски музикални седмици“.

Интервю с Виктория Василенко:

Челистът Сион Найман дебютира в камерната зала на Берлинската филхармония! Гостувайки в радио Класик А, той донесе и документален запис от събитието.

В момента той учи в Берлин, а есента ще го очакваме с цигуларката Лора Маркова да изнесат концерт на 15 ноември в Европейския музикален фестивал 2024, организиран от  Cantus Firmus. Припомняме, че двамата станаха лауреати в първото издание на конкурса „Кантус Фирмус“.

Интервю със Сион Найман:


Над публикацията работи: Юра Трошанова