Милано вече има своето ларго на името на Клаудио Абадо

1 юли 2024 г.

Отскоро в Милано, само на няколко метра от най-известния оперен театър в света – Ла Скала, съществува пространство кръстено на незабравимия италиански диригент Клаудио Абадо (1933–2014). Ларго Клаудио Абадо се намира между улиците Tommaso Grossi и Santa Margherita и стана факт миналия месец, след като Общинският съвет на града предприе действия в чест на маестрото. Абадо беше начело на историческия театър в продължение на цели 18 години и основа Филхармоничния оркестър на Ла Скала (Filarmonica della Scala) през 1982 г. Вече две седмици в Милано може да се види специалната паметна плоча, поставена в близост до статуята на републиканския патриот Карло Катанео (1801–1869), а на церемонията по откриването присъстваха кметът на града Джузепе Сала, настоящият директор на Teatro alla Scala Доминик Мейер, музикалният директор Рикардо Шаи, един от синовете на диригента – Даниеле Абадо и други официални лица.

„Всички ние сме наистина щастливи да бъдем тук днес, за да осветим това ларго, което е толкова близо до нашата любима Ла Скала“, бяха думите на кмета по време на церемонията. „Едно от нещата, които често си припомням сред неговите послания, е това, на което той наблягаше – че културата е толкова важна, колкото и водата. И оттук метафората за театрите, библиотеките и кината като „акведукти“, които носят култура на нашите граждани. Ла Скала е страхотен акведукт и всичко, което Абадо ни е оставил, ние ревниво пазим“, увери Джузепе Сала.

Диригентът Рикардо Шаи, любимият ученик на Абадо, който още 20-годишен става негов асистент в Ла Скала, сподели спомени и оцени заслугите му: „В годините, през които го следвах като асистент в този театър, го виждах как в дните на представленията му върви към площада в тази посока. Неговите 18 години музикално ръководство в Ла Скала белязаха това, което бе определено като „Коперникова революция“ – всички ние разбрахме, че е настъпила епохална промяна. Клаудио пренесе образа на този театър в света, а също и по един смел начин направи повратна точка и в избора на репертоар“.

„Largo Claudio Abbado“ е доста оживено градско пространство, заради преминаващите трамваи, което според някои мнения го прави неподходящо за възпоменание. А според съветника по културата Томазо Саки, ентусиазиран популяризатор на инициативата, мястото има „централно местоположение, много популярно е и е по средата между Скала и Дуомо“. Идеята бе обмисляна отдавна, но се стигна до нейното изпълнение едва сега, за да се отбележи и десетата годишнина от смъртта на диригента.