За десети път Фестивал и Академия „Алегра“ в София

2 юли 2024 г.

„Топ събития, виртуози от цял свят и перфектна селекция от концерти в десетото издание на фестивала за класическа музика „Алегра“.

Предстоящият фестивал „Алегра“ ще се проведе от 12 до 20 юли и ще отбележи десетата годишнина, откакто този форум съществува на българската музикална сцена. Ще има шест концерта, а както всеки път, още от първия фестивален ден организаторите подготвят и академия с майсторски класове. Българската цигуларка Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската филхармония, ще бъде полезна на младите участници със своя клас по „Цигулка & Подготовка за прослушвания“, Борис Гарлицки и Валерий Соколов ще обучават в „Цигулка & Камерна музика“, а Николас Паске – в специалността „Оркестрово дирижиране“. Да преподават са поканени и още изявени музиканти от цял свят в класовете си по: виола, виолончело, пиано и камерна музика.

Създател е българският музикант Петър Найденов, соло контрабасист в Симфоничния оркестър на Люцерн и преподавател във Висшето училище по изкуствата в Цюрих, Швейцария. За фестивала той е основната фигура, която „с безпощаден вкус и филтър, вече за десета година задвижва изключително интересната програма и новаторски елемент във всяко издание“. Тази година фестивалът обещава „световни виртуози, които ще оставят публиката без дъх“ и ще бъде проведен на сцените на Централния военен клуб и зала „България“ в столицата.

Фестивал и Академия „Алегра“ се провеждат под патронажа на Посолството на Швейцария, с финансовата подкрепа на Министерство на  културата и на Столична община, Италиански културен институт и в партньорство с Национално музикално училище „Любомир Пипков”.

„През лятото столицата вибрира на честота на класическата музика с десетото издание на утвърдилия се като бижу на софийската музикална сцена фестивал „Алегра“. Фестивалната програма включва 6 концерта: 2 симфонични на Фестивален оркестър Алегра, един на The Next Generation Orchestra, два камерни – перлата на фестивала, и един интересен и провокативен експеримент между класическа и джаз музика. На финала изпълнение на младежки оркестър, в който сили обединяват млади музиканти от Националното музикалното училище в София и техни връстници от Винтертур, Швейцария“, съобщават организаторите.

  • Концертната програма по дни:

Откриване, 12 юли: „По традиция, откриващият фестивала концерт прави деликатен мост между предишното и актуалното издание, с идеята, че в музиката, както и в изкуството, приемствеността е основен принцип. На сцената българската публика ще аплодира големия си любимец от миналогодишното издание – украинския виртуоз Валерий Соколов и големият приятел на фестивала – диригента Йоханес Шлефли. Те ще представят любопитна програма с произведения на Йохан Щраус, Волфганг Амадеус Моцарт и Антонин Дворжак“.

Три дни по-късно, на 15 юли – „Екарт Рунге, виолончело, и Жак Амон, пиано, пренасят публиката в атмосферата на Берлин от 20-те години на 20-и век. Концертът под надслов „Светлините и сенките на 20-те години на ХХвек“ обхваща късната романтика, загатва новите ритми на джаза и достига своята кулминация в разнообразието на танго и филмова музика.

17 юли – „Концертът, който винаги остава в историята на фестивала като crème de la crème (перлата на музикалната одисея) е на 17 юли, когато на сцената на Военния клуб ще излязат Борис и Елена Гарлицки, Йокю Джанполат, Симоне Грамалия, Константин Хайдрих и Петър Найденов, които смело ще отварят партитурите, за да съберат в сегашно време Моцарт и Макс Брух.“

18 юли – „Запазена територия за The Next Generation Orchestra и традиционно емоционалния им концерт, в който солисти са Борис Гарлицки и Константин Хайдрих, а в програмата са включени произведения на Хайдн и Чайковски“.

19 юли – „С много закачлив въпрос – какво открадна свраката се открива концертът на 19-и юли, когато Фестивален оркестър Allegra ще потърси отговора му с изпълнение на увертюра „Крадливата сврака“ от Джакомо Росини. Албена Данаилова и диригентът Николас Паске ще запазят този ритъм с останалите произведения – Концерт за цигулка на Александър Глазунов и Симфония № 3 в ла-минор на Феликс Менделсон-Бартолди.

Закриване, 20 юли – „Цигуларката Лора Маркова, диригентите Симон Венгер и Славил Димитров и оркестъра София & Винтертур затварят фестивалния цикъл с програма от произведения на Владигеров, Брух и Бетовен в зала „България“.

„Фестивал „Алегра“ – право в десетката!“


Билети за концертите на Алегра може да намерите в мрежата на Eventim

За повече информация, следете официалния уебсайт на фестивала: https://allegrafestival.com/bg/ и неговите социални мрежи в: YouTube / Facebook / Instagram