„Роден на четвърти юли“ – 35 години от легендарната филмова музика на Джон Уилямс

Историята на една от великите композиции в киното

4 юли 2024 г.

Главната тема от филма „Роден на четвърти юли“ – за тромпет и струнни, има своя самостоятелен живот вече 35 години. Подобно на повечето филмови творби на Джон Уилямс, тя надхвърли границите на екранния си образ и остана в концертния репертоар. Макар да няма популярността на „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“ или „Хари Потър“, тя намери място сред най-великите музикални теми на военното кино въобще. Джон Уилямс решава да напише музиката си така, че да противопостави гласа на тромпета с гласа на струнните – идея, която се заражда в съзнанието му още от самото начало.

„Роден на четвърти юли“ на режисьора Оливър Стоун с участието на актьора Том Круз, излязъл на екран през 1989 г., бе построен сюжетно върху мемоарите на ветерана от войната във Виетнам Рон Ковик. Бивш сержант от морската пехота на САЩ, който след като е сериозно ранен на фронта, се завръща у дома и се превръща в антивоенен активист. Този филм бележи първото от трите сътрудничества между композитора и режисьора, чиято предишна кинотворба за войната във Виетнам, също бе съпътствана от сериозен успех – „Взвод“ (1986).

Каква е историята около създаването на партитурата и кой е тромпетистът – вдъхновител?

Композиторът Джон Уилямс се съгласява да напише музиката за филма, след като вижда все още работната му версия и веднага „чува“ в съзнанието си този тип музика, от която се нуждае една подобна сурова военна драма. „Това е важен, болезнен, сериозен и ярък филм. Веднага разбрах, че бих искал струнен оркестър да звучи в опозиция на целия реализъм на екрана и тогава дойде идеята да имам соло тромпет – не военен тромпет, а американски тромпет, за да си припомним щастливата младост на това момче“, споделя композиторът в интервю от 2015 г., цитиран от уебсайта „Наследството на Джон Уилямс“ (The Legacy of John Williams), който припомня част от историята.*

Изборът му да използва соло тромпет се превръща в същинския фокус на партитурата, а може би и на самия филм. Но този ефект става възможен, благодарение на убедителното изпълнение на един музикант – тромпетистът Тим Морисън. Това е солистът в записа, който по това време е първи тромпет на Boston Pops orchestra (от 1987 до 1997 г.), когато оркестъра се ръководи от самия Уилямс. „Знаех, че искам Тим – той има американски звук и свиренето му е много затрогващо, много красиво. В неговия начин на изпълнение има истинско спокойствие“, описва качествата на изпълнителя композиторът. Като музикален директор на оркестъра, през този период Джон Уилямс извежда Boston Pops orchestra до невероятни нови висоти – концерти, записи и издаване на поне един нов албум годишно.

Саундтракът към „Роден на четвърти юли“ всъщност бележи първия от многото филмови проекти, по които Уилямс и Морисън работят заедно. Тромпетистът по-късно става солов глас и в „JFK“ (1991), „Никсън“ (1995), „Амистад“ (1997) и „Спасяването на редник Райън“ (1998). Тим Морисън също е бил солист и в записа и на „Summon the Heroes“, официалната тема на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г., която е композирана от Джон Уилямс.

*След създаването си през 2018 г., проектът „Наследството на Джон Уилямс“ се разрасна значително. Макар че платформата е създадена с некомерсиална цел и не представлява официално композитора, тя постоянно се обогатява. От 2024 г. уебсайтът включи и изчерпателната си нова секция „Произведения“, посветена на творчеството на Джон Уилямс за киното, телевизията и концертната зала, с конкретна информация за всяка творба.


Юра Трошанова