Иван Янъков и Найден Тодоров записаха Рахманинов с Лондонския симфоничен оркестър

5 юли 2024 г.

В края на миналата седмица в Лондон двама изявени български музиканти осъществиха запис с един от водещите британски оркестри – Лондонския симфоничен оркестър. Под диригентството на маестро Найден Тодоров, пианистът Иван Янъков изпълни Третия клавирен концерт на Сергей Рахманинов, а записът се очаква да излезе през следващата година, съобщава Софийската филхармония.

„Два дни в звукозаписното студио, с невероятния Лондонски симфоничен оркестър. Много благодаря на маестро Найден Тодоров за приемането на поканата ми и на „Палмс Мюзик“ за подкрепата на този запис!…“, написа пианистът с международна кариера в профила си във Facebook.

В Лондон диригентът Найден Тодоров се е срещнал и с ръководството на прочутата концертна зала Роял Албърт хол, за да бъде договорен голям концерт с български изпълнители. „Планира се Дните на българската култура в най-емблематичната зала на Лондон да се проведат през 2026 г.“, добавят от филхармонията.

По време на престоя си в Лондон, служебният министър на културата е удостоил с държавно отличие дългогодишната журналистка на ВВС Роузи Голдсмит. Тя отразява културните събития в Обединеното кралство и в чужбина и е основател на списанието The Riveter за европейска литература на английски език. „В британската столица Найден Тодоров връчи и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на журналистката Роузи Голдсмит. Отличието бе присъдено за нейния принос в разпространението на българската култура във Великобритания“, информират от Националния оркестър.