Първи фестивал на филмовата музика в Лондон

Поканен е българският носител на БАФТА Борислав Славов

5 юли 2024 г.

Дали е създадена за кино, телевизия или видеоигра, музиката за екрана преживява все по-голям подем и има все повече почитатели по целия свят. Като се отчита нарастващата й актуалност, миналия месец в Лондон бе обявено, че се създава първият подобен фестивал в британската столица. В градове като Краков или Гент фестивалите на саундтрака не са нещо ново, но в Лондон това тепърва ще стане факт – през 2025 година.

London Soundtrack Festival е замислен като ежегоден, а първото му издание е планирано да се проведе от 19 до 26 март 2025 г. То ще включва: изпълнения на живо, дискусии по теми, прожекции с разговори, срещи с композитори и майсторски класове на някои от водещите световни автори, сред които ще има и българско участие. Фестивалът се организира съвместно с Британския филмов институт.

Предвиждат се и т.нар. „филми на живо“ (live films) – събитие, при което музиката от съответния филм се изпълнява на живо паралелно с прожекцията. За целта ще бъдат ангажирани лондонски оркестрови състави на знакови за британската столица места, като Southbank Centre, веригата киносалони BFI IMAX, Alexandra Palace, The Roundhouse, концертните зали Wigmore Hall, Cadogan Hall, Royal Festival Hall. Друга идея е, например, класиката на Чарли Чаплин „Модерни времена“ (1936) да бъде показана с живо концертно изпълнение на оркестър Covent Garden Sinfonia. Ще бъдат ангажирани оркестри като Кралския филхармоничен концертен оркестър и London Contemporary Orchestra.

В рамките на едно от най-модерните направления – музиката за видеоигри, фестивалът ще организира майсторски класове на вече отличени автори, както и редица творчески срещи, а сред поканените е българският композитор Борислав Славов, получил наградата БАФТА тази година в категорията „най-добра музика към видеоигра“.

Някои от имената, включени във фестивалната програма, са на добре известните композитори Хауърд Шор („Властелинът на пръстените“, „Мълчанието на агнетата“), за когото отсега се знае, че ще бъде удостоен със специалната награда на фестивала, Хилдур Гуднадотир („Чернобил“, „Жокера“, „Тар“), Стивън Бартън („Стар Трек: Пикар“) и др.