Гости в „Съботно кафе“ с Радостина Узунова на 6 юли

Юлита Фъсева, Димитри Местдаг и Яна Местдаг, Владимир Бошнаков, Димитър Маджаров, Нейко Генчев и Марио Хосен

6 юли 2024 г.

14-ото издание на Arbanassi Summer Music предстои от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. И двамата свирят в Антверпенския симфоничен оркестър. За първи път тяхната 16-годишна дъщеря Яна Местдаг, израснала с фестивала, ще се включи с изпълнение на цигулка.

Юлита е родена в България и е едва 9-годишна, когато заминава със семейството си за Германия, където получава музикалното си образование. Димитри Местдаг е един от водещите изпълнители на английски рог в Белгия.

Как се ражда фестивалът, защо избират църквите на Арбанаси и кои белгийски и български музиканти ще гостуват тази година? Това са само част от темите в емоционалния разговор.

Интервю с Юлита Фъсева и Яна Местдаг:

Девети фестивал „Сцена на вековете“ – Велико Търново се открива на 6 юли с „Кармен“ на Държавна Опера-Русе. 14 събития предстоят, обединени в три модула: Основна програма, Поглед към бъдещето и Съпътстваща програма. Спектакли ще има на крепостта Царевец, в Летния театър и в залата на Драматичния театър.

Часове преди откриването, в „Съботно кафе“ гостува артистичният директор на фестивала Владимир Бошнаков. А самият той ще дирижира на Царевец най-новата постановка на Държавна опера-Стара Загора „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе.

Фестивалът се организира от Община Велико Търново.

Интервю с Владимир Бошнаков:

Димитър Маджаров, директор на Общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ на Община Бургас  гостува в „Съботно кафе“, за да ни покани това лято в Бургас. Събитията и фестивалите са много и в различни жанрове, а градът буквално кипи.

Лятната програма в Бургас започна с Джулай морнинг, сцена пред моста и хиляди хора на различна възраст, които посрещнаха изгрева на 1 юли. В края на тази седмица се открива уникалния Фестивал на пясъчните скулптури  Бургас /Burgas sand sculptures festival, а темата тази година е „В света на цирка“. Скулптурите подготвят студенти в Художествената академия, която има филиал в Бургас.

На 11 юли Джаз в Бургас, а на 27 и 28 юли Фестивал „Бургас и морето“ с традиционен формат и за първи път с конкурс за млади изпълнители.

Интервю с Димитър Маджаров:

Гост тази събота в студиото на Radio Classic A беше и Нейко Генчев, заместник-кмет хуманитарни дейности на община Велико Търново. Той е издател, преводач, полиглот, автор на специализирани публикации и книги. Преподава във Великотърновския университет,  но е и композитор и текстописец. Той ще участва със своя песен в „Бургас и морето“. Обича класическата музика и особено операта.

Разговорът е и за летните фестивали във Велико Търново – още един повод да посетите старата ни столица.

Интервю с Нейко Генчев:

Паганини ансамбъл – Виена ще гостува за първи път в София по време на есенното издание на Европейския музикален фестивал, организиран от Cantus Firmus. Ансамбълът е съставен от виртуозните музиканти: Марио Хосен (цигулка), Марта Потулска (виола), Лиляна Кехайова (виолончело) и Александър Свете (китара).

През 2019 г. са поканени от престижната звукозаписна компания Dynamic да запишат всички камерни творби на Паганини. Част от тях ще представят на концерта си на 19 ноември 2024 г.

Наскоро се завърнаха от голямо турне в Китай, за което в „Съботно кафе“ разказа цигуларят Марио Хосен.

Интервю с Марио Хосен:


Над публикацията работи: Юра Трошанова