Специални летни концерти в домовете за възрастни хора във Виена

За да се възроди „искрата на радостта от живота“…

8 юли 2024 г.

За онази публика, която вече не е в състояние да иде на концерт, но пък би изпитала възраждащата сила на едно музикално преживяване – за всички тях, възрастните хора, сега във Виена има специална лятна инициатива. Това е поредица от концерти на открито, която се организира в домовете за възрастни из различните виенски квартали. Инициативата се провежда вече за пети път и буквално „довежда“ музиката до обитателите на тези институции. Концертите са част от фестивала Културно лято в австрийската столица (27 юни – 11 август 2024) и се изнасят напълно безплатно за обитателите на домовете.

„За пети път най-популярните виенски музиканти свирят безплатно в градините на домовете за пенсионери“, съобщава Häuser zum Leben (Домове за живот) на сайта ots.at. Това е най-голямата организация, осигуряваща специализирана грижа за възрастни в Австрия, с широка мрежа от 30 дома и 150 клуба за хора в пенсионна възраст. Тези летни концерти са от 1 юли до 8 август и се провеждат на различни места из града, ползвайки базата на Häuser zum Leben. Те са обявени като „градински концерти“, а за първи път, откакто съществуват, са отворени и за външни посетители. „Всеки, който дръзне да влезе в някоя от градините на домовете за пенсионери във Виена тези дни, едва ли би могъл да избяга от чара и доброто настроение на сценария, който се предлага тук: обитатели, които дирижират, танцуват седейки и припяват…“

Кристиан Хенефайнд, управляващ директор на Haus zum Leben, обяснява замисъла на инициативата: „За жителите, които са с ограничена подвижност и им е трудно да посещават концерти, ние пренасяме света на музиката и кабарето в нашия дом. Искрата на радостта от живота, която редовно прескача от сцената към публиката, е най-красивото потвърждение за нас”. А гледната точка на фестивала е изразена най-точно чрез думите на Зиглинд Гютлер от ръководството на Културно лято във Виена: „Програмата за обитателите на Häuser zum Leben има за цел да събуди красиви спомени от миналото и да излъчи много радост от живота!“ По отношение на избора на музикален жанр за „градинските концерти“ – тази година фокусът е върху любимите за възрастните хора там виенски песни.