„Да запиша тези три симфонии е сбъдната мечта“, казва Тармо Пелтокоски

ПРЕМИЕРА В ЕФИРА:

финландската сензация в дирижирането и късните симфонии на Моцарт

8 юли 2024 г.

Едва 24-годишен, финландецът Тармо Пелтокоски стана най-младото лице сред артистите на Deutsche Grammophon. След като подписа ексклузивен договор с компанията през октомври миналата година, сега в края на май излезе и неговият дългоочакван дебютен запис под знака на Жълтия лейбъл. Представени са три от късните симфонии на В. А. Моцарт: № 35 „Haffner“, № 36 „Linz“ и № 40 в сол минор, в които Пелтокоски дирижира Немската камерна филхармония на Бремен (Deutsche Kammerphilharmonie Bremen). Това е ансамбълът, който получи наградата Gramophone 2023 за най-добър „оркестър на годината“, а младият финландец беше назначен за негов главен гост-диригент в началото на 2022 г. – първият от основаването на оркестъра през 1980 г. Албумът с Моцартовите симфонии е издаден в дигитален формат и на CD, а интересното е, че дигиталната версия съдържа и три бонус записа – с импровизации за соло пиано на самия Тармо Пелтокоски върху всяка от трите симфонии.

Когато през 2023 г. телевизионният канал „Медичи“ излъчи запис на Симфония № 1 „Титан“ от Густав Малер с Националния оркестър на Капитолия в Тулуза от историческата сцена на Кралския Концертгебау в Амстердам, представянето гласеше: „Финландският диригент Тармо Пелтокоски е от тези звезди на съвременната класическа музика, които изграждат главозамайваща кариера с фантастична скорост. В последно време той бе назначен за главен гост-диригент на Ротердамската филхармония и Немската камерна филхармония на Бремен, музикален и артистичен директор на Латвийския национален симфоничен оркестър и също музикален директор на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза“. Действително, въпреки извънредно младата си възраст, днес той разполага като диригент с изброените четири състава. А поемайки поста във френския оркестър (през 2022 г.), вестник „Фигаро“ го нарече „извънземен, притежаващ невероятна свобода“. Възторжените критики неизбежно го доближават до сравнението с друг негов сънародник – добре познатият 28-годишен Клаус Мякеля (също твърде млад, макар и малко по-възрастен от Пелтокоски), който вече управлява няколко от най-престижните оркестри: ръководи Филхармонията на Осло и Оркестъра на Париж, а официално ще застане начело на Кралския Концертгебау оркестър и Чикагския симфоничен оркестър през 2027 г.

„Финландският диригент-чудо“, „Талантът на века“, „Внимание – идва гений!“ са само част от суперлативите за родения през 2000 г. Тармо Палтокоски, който вече е признат за един от най-добрите диригенти в света. В оперния репертоар той също има ярки постижения – едва на 22-годишна възраст преди две години дирижира пълния Вагнеров цикъл „Пръстенът“. Споделял е, че страстта към дирижирането идва именно заради Вагнер: „Това, което сега правя, започна като чух Вагнер на 11 години – обезумях! Ето откъде дойде интересът ми към дирижирането. Всичко се разви от там.” (DG)

Палтокоски е ученик по дирижиране на световноизвестния финландски маестро Йорма Панула, който го обучава още от 14-годишнен. Възпитаник е на Академията „Сибелиус“ в Хелзинки, където паралелно учи пиано и дирижиране, избирайки за свой ментор диригента Сакари Орамо. На 19 дебютира пред различни оркестрови състави не само в родината си, но и на международна сцена, а три години по-късно вече за него се заговори със силен респект, когато пое Немската камерна филхармония в Бремен. Тогава оркестърът го обяви за първия в своята 42-годишна история главен гост-диригент и медиите в Германия го провъзгласиха за „талант на века“. Носител на наградата OPUS KLASSIK 2023 за младо дарование на годината.

„Лукс е да изпълняваш Моцарт с Немската камерна филхармония на Бремен, а записването на тези три симфонии е сбъдната мечта“, коментира диригентът по повод новите си записи. Репетициите са разговор, допълва той и „водят се постоянни дискусии“.

Дебютният албум за DG на „възторжено аплодирания млад финландски феномен“, по определението на лейбъла, бе издаден на 31 май 2024 г., а от днес звучи премиерно в ефира на радио Класик А.

Слушайте всеки делничен ден симфониите на Моцарт в новите записи на Тармо Пелтокоски и Немската камерна филхармония на Бремен – от 14 ч.!


Юра Трошанова