Музикалната поема „Рилският пустинник“ – на площад „Александър Невски“

Софийската опера представя творбата на отец Кирил Попов на открито 

9 юли 2024 г.

На площада пред катедралния храм „Св. Александър Невски“ ще бъде показана творбата на отец Кирил Попов по текст на Тихомир Павлов „Рилският пустинник“. Представленията на музикалната поема са три: на 26, 27 и 28 юли 2024 г. с начален час 21:00, съобщават от Софийската опера и балет. Те напомнят, че вече сме ставали свидетели на подобни мащабни представления на открито, но това, което предстои има различен и по-духовен замисъл: „Две грандиозни оперни продукции на същото място вече са в историята на културния живот на столицата: през 2014 г. „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски и през 2016 г. „Набуко“ от Джузепе Верди. За прослава и почит на името и делото на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец – покровител на българския народ, операта „Рилският пустинник“ ще оживи предкатедралния площад като зов към всички нас да почувстваме съкровена близост с духовната и пречистваща любов на Свети Йоан Рилски“.

Режисьор на постановката e Пламен Карталов, автор на оркестрацията – Георги Стрезов, а на диригентския пулт излизат: Старозагорският митрополит Киприан (26.07) и Жорж Димитров (27, 28.07), диригент на хора е Виолета Димитрова. Главните роли са поверени на актьора Ириней Константинов и оперните артисти Атанас Младенов, Ангел Христов, Николай Петров, Веселин Михайлов и младият Иван Радев. Заедно с Оркестъра и Хора на Софийската опера, участие има и детската вокално-театрална формация „Таласъмче” с ръководител Димитър Костанцалиев. Сценичното оформление е дело на Нела Стоянова, а костюмите са изработени от Марта Миронска. Принос към създаването на творбата имат също: Белоградчишкият епископ Поликарп и проф. Павел Павлов като консултанти, а преводът от църковнославянски е на проф. д-р Иван Желев. Пълната информация за творбата – на сайта на Софийска опера и балет.

Произведението беше представено за първи път през май 2023 г. на оперната сцена в София. По решение на Светия синод, тогава то премина под знака на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, а предстоящото изпълнение се посвещава на друг значим повод в църковната ни история – 100 години от освещаването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

„Рилският пустинник“ е музикална поема в две действия и десет картини, за която нейният композитор отец Кирил Попов споделя пред БТА: „По промисъл Божи открих в моя личен архив тази малка книжка, озаглавена „Рилският пустинник“. Когато я разгърнах, видях, че това са едни свещени, боговдъхновени текстове в прослава на всебългарския светец – преподобния Йоан Рилски Чудотворец, според неговото житие. Веднага се впечатлих и в мен се породи желание, като се помолих Бог да ми даде здраве, сила и живот, да облека в музика тези свещени текстове. Това се случи като финал през лятото и есента на 2022 година. Радвам се и благодаря от сърце на скъпия ни маестро Пламен Карталов, който беше много въодушевен от това, че може да постави тази музикална поема на сцената на Софийската опера, в този храм на изкуството“. За самата постановка на площада пред храма отец Кирил Попов допълва още: „Маестро Пламен Карталов е пълен с идеи и сега, благодарение на това, което му предлага 50-метровата сцена пред храм-паметника, като режисьор и като сценограф той ще поднесе много изненади“.

За първоизточника:

Българският общественик, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов (1880–1937) създава и издава последната си поетична творба „Рилският пустинник“ през 1937 г., според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец. За съжаление, тази уникална поема остава в забвение, докато през 2022 г. нашият съвременен свещенослужител, композитор, диригент и педагог отец Кирил Попов (род. 1955г.) я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение.


По материали от Софийската опера и Българската телеграфна агенция