Нов документален филм за Шьонберг почита 150-годишнината на композитора

10 юли 2024 г.

Годината на Антон Брукнер (1824–1896) не би трябвало да засенчва друга голяма фигура от австрийската музика с влияние върху цялата западноевропейска култура, макар и от по-нова епоха – Арнолд Шьонберг (1874–1951). Този възглед се споделя от редица европейски продуценти и медии, които застават зад един съвсем нов филмов проект – дългоочакван изчерпателен разказ за живота на Шьонберг. На композитора, който остави силен отпечатък върху изкуството на ХХ век, е посветен новият документален филм „Арнолд Шьонберг – неспокойният визионер“ („Arnold Schönberg – Der rastlose Visionär“). Работата по него би трябвало да завърши сега през месец юли, за да бъде показан през септември, защото именно на 13 септември се навършват 150 години от рождението на революционния създател на 12-тоновата композиционна техника и основателят на т.нар. Нововиенска школа.

Новият 90-минутен филм е европейска копродукция, в която участват няколко водещи компании: немският лейбъл за класическа музика Accentus Music, медийните корпорации WDR (Германия) и ORF (Австрия), френско-германският телевизионен канал Arte и др. Въз основа на интервюта, някои от които непубликувани досега, архивни материали, възстановки и анимационни сцени, филмът има амбицията да създаде портрет на една от най-оригиналните и многостранни фигури в музикалната история. Засега е известно, че образът на Шьонберг ще бъде възкресен от френския актьор Доминик Хорвиц, ще участват известни артистични имена като цигуларката Патриция Копачинская и оперният режисьор Бари Коски, а също и родственици, сред които 92-годишната дъщеря на композитора и вдовица на Луиджи Ноно (1924–1990) Нурия Шьонберг.

Документалната творба се фокусира и върху една по-рядко представяна гледна точка, която показва „изненадващи прозрения за по-малко известни аспекти от живота и личността на Шьонберг – почти натрапчивата му нужда да създаде нещо ново, неговият религиозен конфликт, семейната му среда, неуспехите, болезнената емиграция в Америка и енигматичния му страх от числото 13“, по описанието на продуцентите. (И все пак, композиторът не само е роден на 13-то число през септември, но и умира на 13 юли 1951 г.)

Над „Арнолд Шьонберг – неспокойният визионер“ работи немският режисьор Андреас Морел, с повече от 130 филма зад гърба си. Специализирайки първоначално в музикални филми, документалистика и адаптации на пиеси за малкия екран, по-късно той се насочва към игралното кино („Innocence“ и „Lenz“) и телевизията (части от сериала „Against time“).


Юра Трошанова