Специално за Парижката филхармония бе изработен нов дизайнерски роял Steinway

11 юли 2024 г.

Ново лимитирано издание на роял с марка Steinway е създадено специално за Парижката филхармония. Инструментът попълва серията рояли на компанията, които се изработват по индивидуален проект за големи концертни зали по света. Concert Hall Series (Серията Концертни зали) започна през 2018 г. и от тогава включи избрани музикални площадки из целия свят, като Елбфилхармония в Хамбург, Шанхайския симфоничен оркестър в чест на Операта в Шанхай, Роял Албърт хол в Лондон и Операта в Дубай, а Парижката филхармония се оказа пета по ред в този списък. Както е известно, всяка реномирана концертна зала притежава своя индивидуален архитектурен стил, затова и всеки инструмент от тази серия следва съответната линия в дизайна на конкретното място, за което е замислен.

За първи път инструментът бе показан и използван на сцена в края на май, когато на него свири пианистът Бертран Шамаю (артист на Steinway) в самата зала на Парижката филхармония, където прозвучаха клавирни творби на Дебюси и Равел. Steinway & Sons обявиха, че роялът е изработен по поръчка и в знак на почит към Парижката филхармония и се характеризира с „уникален дизайн и най-съвременна акустика“.

В дизайна си новият инструмент наподобява проектираната от френския архитект Жан Нувел Парижка филхармония, която беше открита през 2015 г. Известна с необикновената си архитектура, нейната фасада е покрита с мозайка от стилизирани изображения на птици, напомняща творбите на художника Мориц Корнелис Ешер (1898–1972). Ето защо изкуството на този холандски майстор е вдъхновило и дизайнерските елементи на новия роял.

Инструментът разполага с пюпитър (поставката за нотни листи), чийто дизайн наподобява фасадата на Филхармонията, специално проектирани крака, лира и други елементи, които също пресъздават елегантността на архитектурния шедьовър. Интерпретацията на мозайката с птици е решена в сиви тонове и сребърни листа и присъства почти изцяло върху корпуса на инструмента. Като допълнение, има и специално проектиран стол с хидравлична технология. Лимитираната серия на този уникален дизайнерски роял наброява едва осем инструмента и е оборудвана със системата SPIRIO | r (както повечето нови инструменти на компанията), която позволява запис, възпроизвеждане на изпълнение на живо и др. възможности.

„Най-великите пианисти в света превърнаха Филхармонията на Париж в своя парижка концертна зала, включително Марта Аргерич, Хатия Буниатишвили, Бертран Шамаю, Александър Канторов, Мария Жоао Пиреш, Даниил Трифонов и Юджа Уанг. Всички те свирят на рояли Steinway & Sons, които ние им предоставяме. Така че, нашите връзки с тази марка са естествени и дълготрайни. Лимитираната серия Philharmonie de Paris, която Steinway & Sons ни посвети, отбелязва нашето дълго прекрасно минало и бъдещото ни сътрудничество“, заяви Оливие Мантей, генерален директор на Cité de la musique-Philharmonie de Paris.

ВИЖТЕ ОЩЕ:


Юра Трошанова