Джаз изпълнителят Георги Корназов спечели „Кристална лира“ на слушателите на радио „Класик А“

На тържествена церемония в Националния музикален театър „Ст. Македонски“ вчера бяха връчени наградите за музикално и танцово изкуство „Кристална лира“. Красивата статуетка, която се дава за върхови постижения през изминалия концертен сезон, бе присъдена тази година в 15 различни категории: Оперетно изкуство и мюзикъл, Музикален фолклор, Танцов фолклор, Педагог, Постановъчен екип, Балетно изкуство, Джаз, Оркестрово изкуство, Хорово изкуство, Млад изпълнител, Диригент, Музикална критика и публицистика, Духов оркестър, Звук и звуков дизайн, Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство. Церемонията, която се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата бе открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД.  В словото си той поздрави присъстващите с празника, засягайки и актуалните проблеми на деня, свързани с протестите на културни дейци в София и страната. „Единството на българската култура сега е особено необходимо“, подчерта той изказвайки своята подкрепа за подобряване на механизмите за финансиране на българската култура.

През тази година слушателите на радио „Класик А“ също имаха възможност да определят носителя на едно от специалните отличия „Кристална лира“ за ярки постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство. След гласуване на уебсайта на радио „Класик А“, осъществено в периода 24 – 30 октомври, 2303-ма слушатели дадоха своя вот за един от всички номинирани в различните категории. Сред тях с най-висок процент от гласове се нареди джаз изпълнителят Георги Корназов, който получава специалната награда на радио „Класик А“, както и “Кристална лира” в категория Джаз. Поради натоварения си график, Корназов не успя да присъства на церемонията, но отличието ще му бъде връчено допълнително.

С престижното отличие в категория Оркестрово изкуство за 2023 година бе удостоен Оркестър „Кантус Фирмус“ за поредицата от ярки концертни изяви в София, Пловдив и Варна, с които ансамбълът отбеляза 20-годишнина от основаването си. Другите отличени с приза за 2023 година са: д-р Теодор Попов в категория „Звук и звуков дизайн“, вокалният педагог Русалина Мочукова, младият изпълнител Виктор Теодосиев (валдхорна), джаз музикантът Георги Корназов, диригентът  Арто Чифчиян, трупата на балет „Арабеск“ в категория „Балетно изкуство“. Отличия „Кристална лира“ грабнаха също Даниела Димова за „Мениджмънт в музикалното и танцовото изкуство“, музикалният критик Татяна Капричева, Бургаски духов оркестър, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив,  Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян в категория „Танцов фолклор“, тенорът Владимир Грудков в категория „Оперетно изкуство и мюзикъл“, постановъчният екип на Държавна опера – Варна, както и Хор на Държавна опера – Русе за хорово изкуство. Наградите бяха гласувани от общата комисия за връчване на “Кристална лира“ след номинации на съответните жанрови комисии. Бяха връчени и следните специални отличия: награда на Министерството на културата за Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“; Награда на СБМТД за акад. Пламен Карталов; Награда на „Кантус Фирмус“ за Благородна Танева; Извънредна награда за Йорданка Христова; извънредни награди – Катерина Тупарова (посмъртно) и Христофор Стоянов (посмъртно); специална награда на „Вила Мелник“ – Любомир Дяковски.

По традиция Съюзът на музикалните артисти в Северна Македония определи двама измежду всички номинирани, които получиха специалната награда на организацията – това са Вилиана Вълчева (диригент) и трупата на ДМБЦ – София.

„Кристална лира“ е отличие, създадено през 1997 г., което се връчва с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство. Инициатори са Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и агенция „Кантус Фирмус“, а през настоящата година събитието се реализира с медийната подкрепа на радио „Класик А“.

Статут на наградите „Кристална лира“ https://ubmd.bg/downloads/Statut-Kristalna-Lira.pdf