Радио „Класик А“ е единственото в България ефирно радио за класическа музика. То е създадено през 1994 г. от Васил Димитров под името Classic FM радио. Новата програма стартира на 1 януари 2023 година и се излъчва в София на честота 88 MHz, като част от голямото радио семейство на Фреш Радио Груп.

Радио „Класик А“ предлага на слушателите нова концепция за класическата музика и нейното присъствие в ежедневието. Програмата представя изискан микс от най-забележителните шедьоври на класическата музика, популярни филмови мелодии и непознати музикални съкровища, които заслужават да бъдат открити. Селекцията от записи с динамично звучене предлага пиеси, които са разпознаваеми и любими за широк кръг от хора, а не само за специалистите в жанра. В ефира звучат изпълнения на световните класически звезди с техните най-актуални звукозаписни проекти, нови артисти от световните сцени и водещи български музиканти. Радиото представя актуална информация за културния живот в България и кратки интервюта с артисти, които се излъчват в различни часови пояси. Всяка събота от 10:00 до 12:00 ч. предаването „Съботно кафе“ с водещ Радостина Узунова среща публиката с именити творци във всички области на културата и анонсира предстоящи културни събития.

История:  В далечната 1994 г. Classic FM стартира на честотите на радио “Свободна Европа” в България като 18 часова програма. Впоследствие, в партньорство с радио „Алма Матер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, продължава да излъчва програмата „Алма Матер – Classic FM“ на честота 88 MHz до края на 2022 г. Това  партньорство е продължено от новото радио „Класик А“ на същата честота в софийския радиоефир. С новото радио „Класик А“ българският радиопазар продължава дългогодишната традиция да бъде един от малкото в Европа, представящ частна радиостанция за класическа музика.