81-годишният Баренбойм – отново на сцена и отново зад каузата на мира

20 ноември 2023
Миналата седмица знаменитият пианист и диригент Даниел Баренбойм отпразнува своя 81-ви рожден ден. В началото на 2023 г. маестрото реши да се оттегли от поста генерален музикален директор на Берлинската държавна опера, поради постоянни здравословни проблеми, но пък няколко месеца по-късно все пак успя да се завърне към сцената. „За мен беше голяма крачка напред да мога отново да дирижирам концерти прав!“, сподели той още през юли и призна, че започва отново да мисли за бъдещи планове, съобщи тогава сайтът slippedisc.com. Баренбойм действително излезе да дирижира месец по-късно в Берлин, заедно с неговия West-Eastern Divan Orchestra и именитата пианистка Марта Аргерич, като част от концертно турне из Германия, Швейцария и Австрия. Това завръщане дойде, след като по-рано през април той бе удостоен с титлата Почетен гражданин на Берлин – градът, където повече от 30 години е начело на една от най-важните културни институции – Берлинската държавна опера „Unter den Linden“. Сега в края на месеца маестро Баренбойм отново ще бъде на сцена, но този път далеч от Европа: от 25 ноември започва концертната му обиколка със Staatskapelle Berlin (Оркестъра на Берлинската държавна опера) в Торонто, Чикаго и Ню Йорк.

Роден в Аржентина на 15 ноември 1942 г., Даниел Баренбойм се премества в Израел със семейството си през 1952 г. Две години по-късно среща легендарния Вилхелм Фуртвенглер (1886–1954), който още тогава окачествява младия музикант като „феномен“. Днес, освен като високо ценен пианист и диригент с извънредно богат опит, Баренбойм е уважавана фигура и когато става дума за сериозни общественозначими каузи. В последните близо 25 години той избра да застане зад трудната кауза на мира в Близкия изток – чрез създаването и работата си с West-Eastern Divan Orchestra (Западно-източен оркестър „Диван”). През 1999 г. маестрото сформира състава заедно с американския хуманитарист от палестински произход Едуард Саид, като събра в един оркестров организъм млади израелски и арабски музиканти.

Ако има нещо, което бихме могли да научим от музиката, то е, че можем и трябва да живеем с контрастите и различията“, е подчертавал неведнъж диригентът. Днес, в светлината на последната тежка ескалация на израело-палестинския конфликт, Даниел Баренбойм е още по-категоричен: „Нашето послание за мир трябва да бъде по-силно от всякога!“ Той казва това в своето неотдавнашно послание, публикувано на сайта на West-Eastern Divan Orchestra, седмица след кървавото нападение на Хамас над Израел. Най-голямата опасност сега, според прочутия музикант, е „всички хора, които пламенно желаят мир, да бъдат заглушени от екстремистите и насилието“. Според Баренбойм, отправната точка би трябвало да бъде само една – страданието на хората. „Всеки анализ, всяко морално уравнение, което бихме могли да направим, трябва да лежи върху едно основно разбиране – че има хора и от двете страни. Човечеството е универсално и признаването на тази истина и от двете страни е единственият начин. Страданието на невинни от двете страни е абсолютно непоносимо“, убеден е той.

Снимка: west-eastern-divan.org

Даниел Баренбойм
Снимка: west-eastern-divan.org