Вера Немирова поставя Вагнер на две български оперни сцени

24 ноември 2023
Режисьорската работа на Вера Немирова върху операта „Летящият холандец“ от Вагнер намира място последователно в два български оперни театъра – тази вечер във Варна и на 26 ноември в Стара Загора, в рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Постановката представлява адаптация на продукция за немската сцена, която Вера Немирова прави през 2017 г. за Оперния театър на Магдебург. Сега тя придобива още по-голяма актуалност, тъй като светът отбелязва 110-годишнината от рождението на Рихард Вагнер (1813–1883), навършват се и 180 години от премиерата в Дрезден през 1843г. на „Летящият холандец“.
„Изтъкнатата оперна режисьорка Вера Немирова поставя това заглавие в Магдебург, Германия през 2017 г., но варненската версия надгражда предишната постановка с нов екип, нови внушения, доразвити образи и актуализирани костюми и сценография“, посочват от Държавна опера Варна. „Вера Немирова разполага в днешната действителност призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинската любов. В сюжета за саможертвата на моряшката дъщеря Сента, която носи покой за душата на осъдения да броди между живота и смъртта Холандец, са вплетени промените в битието ни след пандемията, дигитализацията на съвременното общество и селфи-културата“, четем още в афиша на варненския театър. В интервю за оперния театър Вера Немирова споделя, че за нея „това е едно много важно заглавие, което заема основно място в моята биография“. Първото съприкосновение с Рихард Вагнер идва „още в детска възраст, когато след като заминахме за Източна Германия, майка ми Соня Немирова стана артист-солист и прима на Оперния театър в Рощок, а първата ѝ роля се оказа Сента в „Летящият холандец“ и за мен бе изключително въздействаща цялата обстановка, в която попаднахме – оловносивото Балтийско море на Северна Германия, легендата за „Летящият холандец“ и музиката на ранния Вагнер“, спомня си тя.
В оперната режисура на съвременните европейски театри Вера Немирова е високо уважавано име. Родена в София, тя е потомка на рода Немирови – майка й е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а баща й е оперният режисьор Евгени Немиров, син на писателя Добри Немиров. След смъртта на бащата, семейството заминава за Рощок в Източна Германия. През 1996 г. Вера Немирова завършва Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин със специалност оперна режисура. През 1999 г. завършва второ висше образование със специалност музикална режисура в медиите – видео, телевизия и кино. От 1998 г. започва самостоятелна режисьорска дейност, поставяйки с успех в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния, а от 2008 г. и в България.
Какво разказа Вера Немирова специално за слушателите на Радио Класик А, може да чуете в интервюто на Радостина Узунова!

Вера Немирова, снимка "Класик А"