Кой е големият победител от конкурса „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ 2023

29 ноември 2023 г.
Учреден преди 80 години в Париж, конкурсът „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ продължава да е сред най-важните състезателни платформи в света на класическата музика. Периодично той отличава млади пианисти и цигулари, които вървят по стъпките на неговите прочути създатели и патрони. Пианистката Маргарита Лонг (1874 – 1966), на която Равел посвещава своя Клавирен концерт в сол мажор, и не по-малко именитият цигулар Жак Тибо (1880 – 1953) създават конкурса през 1943г. Безусловно това допринася за превръщането и на двамата френски артисти в легенди още приживе. Техните цели са били и остават до днес благородни – да се популяризират млади дарования и да се подпомагат кариерите им, включително и като международна репутация. Едва през 2011 г. към регламента е добавена и една нова категория – вокално майсторство, в чест на оперната певица Режин Креспен (1927 – 2007), която също става патрон на конкурса. С историята на това музикално състезание са обвързани големи имена, като Йехуди Менухин, Марта Аргерич, Курт Мазур, Нелсон Фрейре, Даниеле Гати и др. Те са били председатели на журито или част от ръководството, а тази година в цигулковото издание сред журиращите бяха поканени Жан-Жак Канторов, Сергей Хачатрян, Борис Кушнир, Жан-Клод Казадесю и др.

Конкурсът се проведе между 22 и 26 ноември 2023 г. и големият победител се оказа един млад украински цигулар – 18-годишният Богдан Луц. Той получава 35 000 евро, от общия награден фонд, възлизащ на над 80 000 евро. По традиция на този форум лауреатите са обезпечени със съществени награди: финансова подкрепа, предложения за концерти, възможности за запис и заемане на музикални инструменти, както и цялостно международно осветляване на таланта, благодарение на щедро спонсорство. В този смисъл, участието на Богдан Луц в конкурса му донесе не само престижа на първата награда, но той получи и още признания – наградата на публиката, на оркестъра (Оркестъра на Републиканската гвардия, който акомпанира кандидатите на финала) и отличието на пресата. В резултат на всичко това, само ден след края на конкурса младият музикант се появи на една сцена с Оркестъра на Републиканската гвардия в Театър „Шанз-Елизе”. Богдан Луц, който вчера вече навърши 19 години (роден е на 28 ноември 2004 г. в украинския град Лвов), победи и на миналогодишния Международен конкурс за цигулари „Алберто Лиси“ в Гщаад, Швейцария, а по-рано е бил лауреат и на Конкурса „Карл Нилсен“ в Дания. Тази година той изнесе концерти в Швейцария, Словакия, Полша, Италия и родната си Украйна, беше солист на Копенхагенската филхармония, Лвовската филхармония и други състави. Както отбеляза френското Radio Classique, което предаваше заключителния концерт от неделя вечер, триумфът му сега в Париж идва благодарение на неговата интерпретация върху Концерта за цигулка от Сибелиус, под диригентството на Франсоа Буланже.

Втора награда от конкурса „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ 2023 бе присъдена на южнокорейския цигулар Дайон Ю, а трета – на японеца Коширо Такеучи. Италианецът Викрам Франческо Седона и още един японски изпълнител – цигуларката Мию Китсуа също бяха отличени, съответно като носители на четвърта и пета награди. Освен парични премии, за тях вече има и покани, отправени от десетина фестивала.