„Съботно кафе“ на 2 декември 2023 – интервюта

5 декември 2023 г.

Започва празничният месец изпълнен с много събития и очаквания. През декември освен Коледа и Нова година празнуваме и рождения ден на нашето радио. На 19 декември преди 29 години стартира единственото радио за класическа музика у нас. В продължение на 28 години беше известно като Радио Класик ФМ, а от началото на 2023 година вече носи името „Радио Класик А“. Имената се променят, но неизменен остава фактът, че това и до днес е единственото ефирно радио за класическа музика. Неговият създател Васил Димитров съобщава кой е носителят на наградата на слушателите на Радио Класик А в Конкурса за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“. Чуйте интервю с Васил Димитров, Бояна Бъчварова и Александър Константинов.

Среща с челиста Тодор Иванов, носител на 1 награда в трета възрастова група на Конкурса „Кантус Фирмус“ и на специалната награда – дебют като солист на Оркестър „Кантус Фирмус“.

 

Ректорът на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – проф. д-р Сава Димитров с разказ за пътуването си до Китай и защо китайските музиканти предпочитат нашата академия, за да получат музикално образование.

Режисьорът Петко Бонев с покана за мюзикъла „Калас и Онасис“, продукция на Варненската опера, с която те ще гостуват на Новогодишния музикален фестивал в НДК на 13 декември 2023.

Започва месецът на Лудвиг ван Бетовен по Радио Класик А. Повече информация за този музикален гений, както и нови записи в нашия ефир са подготвили Юра Трошанова и Ирена Данкова. Можете да ги слушате всеки ден до 31 декември, а на 2 декември в началото на „Съботно кафе с Радостина Узунова“ ще чуете увертюра „Кориолан“, изпълнение на Оркестър „Кантус Фирмус“ с диригент Росен Гергов, документален запис от концерт състоял се на 20 октомври в зала „България“, в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2023.