„Голдберг вариации“ на Бах в новия албум на Викингур Олафсон

Записът звучи премиерно в ефира на Радио Класик А на 12 декември вечерта

11 декември 2023 г.

„От 25 години мечтая да запиша това произведение“, признава пианистът Викингур Олафсон, който през изминалите месеци се посвети изцяло на „Голдберг вариации“ от Йохан Себастиан Бах. Монументалната клавирна композиция от 1741 г. сега е най-същественото в репертоара на исландския музикант, който през целия сезон 2023-2024 я представя на различни места по света. Не само Southbank Centre в Лондон, където той е резидентен артист, но и десетки други престижни концертни зали включват неговите Бахови рецитали – сред тях са: Carnegie Hall в Ню Йорк, Konzerthaus във Виена, Suntory Hall в Токио, Филхармонията на Париж, Берлинската филхармония, Операта на Сидни, Walt Disney Hall в Лос Анджелис, Tonhalle Zurich, Alte Oper Франкфурт или Teatro Colón в Буенос Айрес. Идеята за запис на „Голдберг вариации“ най-сетне се реализира през октомври 2023 г., когато Deutsche Grammophon издаде интерпретацията му в самостоятелен албум. Президентът на звукозаписната компания д-р Клеменс Траутман беше категоричен: „Викингур Олафсон вдъхва нов живот на всяка нота. Неговата фина чувствителност при докосването на клавишите прави тази сложна композиция да изглежда лека и изсвирена сякаш без усилие“.

За Deutsche Grammophon, с които пианистът работи от 2016 г., настоящото издание е продължение на предишен албум, посветен също изцяло на Бах. Излязъл през 2018 г., той донесе много сериозно признание за Викингур Олафсон: списанието „BBC Music“ го обяви за „най-добър албум на годината”, взе наградата Opus Klassik за „соло рецитал“, получи множество други отличия за запис на годината, а за „Gramophone“ музикантът се превърна в „артист на годината“. „Филип Глас“ (2017), „Дебюси и Рамо“ (2020), „Моцарт и съвременници“ (2021) бяха някои от предишните заглавия в дискографията на Олафсон (за DG) и всички успяха да завоюват висока оценка за изкуството му. А заради начина, по който той изсвири клавирната музика на Филип Глас, дори бе наречен от The New York Times „исландският Глен Гулд“.

Ето как 39-годишният пианист, родом от Рейкявик и възпитаник на „Джулиард скул“ в Ню Йорк, говори за Баховата музика: „Голдберг вариации“ представляват един от най-виртуозните примери за клавирна музика, писана някога, с най-удивителната и брилянтна употреба на контрапункт в репертоара и безброй примери на възвишена поезия, абстрактно съзерцание и дълбок патос. И всичко това – в безупречно оформени структури на едно високо съвършенство. В 30 вариации, изградени върху скромната хармонична рамка на една семпла, изящна ария, Бах превръща този оскъден материал в безгранично разнообразие – както никой преди или след него. Той е най-великият клавирен виртуоз на своето време!“, възкликва Олафсон.

Още по-интересна е еволюцията на собственото му възприятие: „Както при някои други произведения на Бах от този мащаб, аз бях склонен да мисля за „Голдберг вариации“ като за една грандиозна, властна катедрала на музиката, великолепна по своята структура и сложна по своите орнаменти. Сега, обаче, намирам друга метафора за по-подходяща – грандиозен дъб, не по-малко великолепен, но някак органичен, жив и вибриращ, …с листа, които постоянно се разтварят, за да произвеждат музикален кислород…“

Слушайте музиката на великия Йохан Себастиан Бах и неговите „Голдберг вариации“ в новия албум на Викингур Олафсон по Радио Класик А – на 12 декември, вторник, от 21 ч.!