Виенската филхармония и Кристиан Тилеман посрещат 2024 година

За първи път в историята на Новогодишните концерти ще звучи Брукнер

13 декември 2023 г.

Още не са забравени аплодисментите от Новогодишния концерт на Виенската филхармония, когато в същия ден музикантите обявяват избора си на следващото диригентско име. Така на 1 януари 2023 г. Виенската филхармония обяви кой ще дирижира концерта догодина – Кристиан Тилеман. Немският маестро ще има привилегията за втори път да ръководи оркестъра в това бляскаво събитие, което за музикалния свят ознаменува началото на всяка година. Сътрудничеството между оркестъра и диригента датира още от 2000 г. и името на Тилеман редовно е в програмите на ансамбъла в абонаментни цикли – в Музикферайн във Виена, на Залцбургския фестивал или по време на турнета в Япония, Китай, Европа и САЩ. След години съвместна работа, Кристиан Тилеман е особено близък до оркестъра, а за първи път го видяхме като диригент в Новогодишния концерт на 1 януари 2019 г.

С фигурата на Тилеман се свързва и старта на честванията за 200-годишнината от рождението на Антон Брукнер догодина (1824 – 1896). „Колкото повече шум има в света, толкова по-актуален е Брукнер“ са думи на самия диригент, заради когото за първи път в историята на Новогодишните концерти на Виенската филхармония програмата ще бъде разчупена, за да присъства и музика на знаменития австрийски композитор – „Кадрилот 1854 г. (Quadrille, WAB 121).  Разбира се, ще бъдат включени и творби от династията Щраус, както и произведения на датчанина Ханс Кристиан Лумбю (1810 – 1874), австриеца Йозеф Хелмесбергер – син (1855 – 1907) и роденият в Чехия виенчанин Карел Комзак (1850 – 1905). По традиция се очаква в края на концерта да бъдат изпълнени и три последователни биса: бърза полка, валса „На хубавия син Дунав“ и „Радецки марш“, когато публиката ентусиазирано пляска в такт с музиката.

Кристиан Тилеман, който е главен диригент на Щатскапеле Дрезден вече десет години, бе назначен да наследи Даниел Баренбойм като генерален музикален директор на Берлинската държавна опера, започвайки от сезон 2024/25. 64-годишният музикант също бе обявен и за почетен член на Виенската държавна опера. В дискографията си той има пълен цикъл със симфониите на Бетовен, осъществен с Виенските филхармоници, а по време на пандемията започна мащабен звукозаписен проект върху Антон Брукнер с оркестъра. С голямо внимание се очаква излизането на музикалния пазар на 11-те Брукнерови симфонии (не само известните с номерацията си, но и неномерираните) през 2024 г. – в звукозаписната история на филхармонията това ще е първото интегрално издание върху симфонизма на Брукнер, реализирано с един диригент.

„От много години ние се радваме на едно дълбоко артистично партньорство с Кристиан Тилеман, особено в симфоничната част от репертоара и той е един от диригентите, които са най-близо до оркестъра“, каза Даниел Фрошауер от ръководството на Виенската филхармония. „По тази причина, го каним още веднъж на подиума на Новогодишния концерт на 01.01.2024 г.“, обясни той и допълни, че с Новогодишния концерт музикантите слагат началото на юбилейната Брукнерова година.

Новогодишният концерт на 1 януари 2024 г. от Златната зала на Музикферайн във Виена ще бъде излъчен в над 90 държави и ще бъде проследен от милиони телевизионни зрители по целия свят.