За първи път музика за орган в „Концерти на възглавници“

Коледна атмосфера с гостуването на забележителен унгарски органист

15 декември 2023 г.

 „Концерти на възглавници“ се завръщат с музика за орган и гостуването на известен органист от Унгария. За първи път в 13-годишната история на обичаните семейни концерти ще прозвучи величественият звук на органа. В столицата пристига органистът Мартон Левенте Хорват, който гостува у нас благодарение на изключителната подкрепа и партньорство на „Институт Лист“ – Унгарски културен институт в София. Тази събота, на 16 декември, той ще се представи в Концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров” от 11:30 ч. Това е концерт – матине за семейства с деца над 4-годишна възраст, пред които гостът от Унгария не само ще свири, но и ще говори за музикалния инструмент, на който се е посветил. За специфичното звучене и въздействие на органа, солистът ще разкаже любопитни факти на английски език, в превод на пианистката Венета Нейнска. Като създател на поредицата „Концерти на възглавници“, тя добре познава неговото изкуство и ни кани: „Ще чуем фантастичното майсторство на Мартон Левенте Хорват – един от най-изтъкнатите изпълнители на орган от Унгария!“

Очакваме изпълнението на една премиера – на написаните специално за унгарския музикант Вариации за соло орган „Гора от огньове“ върху българска народна песен от Георги Стоянов, а композиторът ще има изненадващо за публиката участие. И още: музика от корифея на органовото изкуство Йохан Себастиан Бах, творба на унгарския автор Габор Лисняи Сабо, както и собствена композиция на органиста Мартон Левенте Хорват, а на финала афро-американски спиричуъли, обработени за орган.

Мартон Левенте Хорват е органист, композитор и диригент, възпитаник на Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток” и Музикалната академия „Ференц Лист”. В момента е асистент във висшето учебно заведение в катедра „Църковна музика”, преподавател по композиция в Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток”, както и диригент и органист на будапещенската църква „Света Анна“. През 2016 г. бе удостоен с наградата „Ференц Еркел” като признание за композиторската му дейност, а през 2020 г. оркестровата му творба „Scrollin” е избрана за „Класическо произведение на годината” в Унгария. Неговата музика редовно се изпълнява на унгарски фестивали от именити ансамбли, сред които Камерния оркестър „Ференц Лист”, Будапещенския струнен оркестър, Симфоничния оркестър „Дохнани” (Будафок), Мъжкия хор „Хонвед” или Музикалните състави на Унгарското радио. Най-известната му творба, мотетът „O salutaris hostia”, се пее навсякъде по света, а композициите му са представяни в Австрия, Чехия, Франция, Ливан, Северна Македония, Мексико, Германия, Норвегия, Румъния, Словения и САЩ.

Два дни по-късно, Мартон Левенте Хорват е поканен и от Софийската филхармония за органов рецитал – 18 декември, понеделник, от 19.00 ч. в зала „България“.