„Неотъпкана пътека“ показва видеопремиера на нова творба от Добринка Табакова

21 декември 2023 г.

На 22 декември, в навечерието на Рождество Христово, „Неотъпкана пътека“ подготвя премиерата на нов кратък филм, посветен на камерната композиция на Добринка Табакова „Каменна следа“. Творбата на българската авторка със световно признание е съвсем нова, композирана е за клавирен квинтет и прозвуча за първи път това лято в Ковачевица и Пловдив. Тя беше представена от музикантите: Георги Вълчев и Никола Таков – цигулки, Румен Цветков – виола, Александър Сомов – виолончело и Лора Чекоратова – пиано.

Специалното видео за „Каменна следа“ е записано през лятото на 2023 г. в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Вдъхновена от мистиката и красотата на раннохристиянската базилика, Добринка Табакова пише тази композиция по поръчка на фондацията, а поводът е петото юбилейно издание на Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“. Не само в България сега ще бъде показана премиерата – международната публика на фестивала също може да я види във фейсбук (Неотъпкана пътека: камерна музика / Off the Beaten Path: chamber music), където вече е поместен и кратък откъс от филма. Живописното автентично българско село Ковачевица, паралелно със световните центрове Брюксел, Лондон и Ню Йорк – от всички тези точки по света хората ще могат да проследят видеото във Фейсбук.

Добринка Табакова има специално място като композитор и ментор във Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица, тя е част и от Артистичния съвет на едноименната фондация. „За мен една от най-интересните и приятни части, освен самото писане, е гмуркането в информацията, в теми, които ме обогатяват. Учим цял живот. За да се подготвя за писането на произведение по дадена тема, винаги се свързвам с хора, които разбират материята в дълбочина“, споделя композиторката в интервю за „Америка за България“. Тя разкрива, че в творбата си „Каменна следа“ е „закодирала нумерология – числото 3 като Светата троица, 4 като символ на земното, 6 като символ на света, създаден в шест дни, 8 като възкресението. Превърнах тези числа в музикални теми, които вплитам в произведението“.

„Благодарим на Добринка Табакова за новото бижу в камерния репертоар!“, казват от фестивала, а пианистката Лора Чекоратова – основател на фондацията, подчертава: „Много е важно композиторите да получават поръчки тук, в България“.

Филмът за новата творба на Добринка Табакова „Каменна следа“ може да бъде видян на 22 декември: