Легендата Стивън Ковачевич свири за българската публика през януари

28 декември 2023 г.

Легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири за българската публика на 25 януари 2024 г. в зала „България“. Под палката на маестро Найден Тодоров той ще представи Концерт за пиано № 24 от Моцарт. Във втората част Софийската филхармония ще зарадва меломаните със Симфония № 5 oт Бетовен.


С международна кариера, обхващаща повече от шест десетилетия, Стивън Ковачевич отдавна е признат за един от най-търсещите интерпретатори – „Музикант, напълно погълнат от своя занаят, неговите интерпретации са като ничии други, излъчващи директно от сърцето: музикални послания на мъдрост, мир, примирение и надежда“ (The Washington Post).

Ковачевич е известен с това, че никога не се страхува да поема както технически, така и музикални рискове, за да постигне максимално изразително въздействие. Той свири с най-големите оркестри, изнася редовно концерти в Европа, Далечния изток, Австралия и Нова Зеландия и е редовен гост на престижни фестивали по целия свят. Той е традиционен гост на фестивала на бившата си съпруга Марта Аргерич.

В документалния филм „Bloody Daughter“ тяхната дъщеря Стефани Аргерич споделя: „Майка ми винаги казва, че баща ми е любовта на живота ѝ. Тя се влюбила в него, когато го чула да свири Четвъртия концерт за пиано на Бетовен“.

Роден в Лос Анджелис, Ковачевич полага основите на кариерата си като пианист на единадесетгодишна възраст. След като се премества в Англия, за да учи при Майра Хес, той прави своя европейски дебют в Уигмор Хол през 1961 г. Оттогава той се появява с много от най-добрите световни оркестри и диригенти, включително Ханс Граф, Курт Мазур, Яник Незет-Сеген, сър Саймън Ратъл и покойния сър Дьорд Шолти.

По време на своята обширна кариера Ковачевич е създал много дългогодишни артистични партньорства, като това с покойния сър Колин Дейвис, с когото прави множество изключителни записи, включително легендарния Концерт за пиано№ 2 на Барток със Симфоничния оркестър на ВВС. Друга такава дългосрочна връзка е професионалното му партньорство с Марта Аргерич, с която той редовно свири в дует на водещите световни концертни сцени.

Ковачевич се радва на редовни артистични колаборации с цигулари като Никола Бенедети, Рено Капюсон и Алина Ибрагимова; виолончелистите Готие Капюсон, Стивън Исерлис и Трулс Мьорк; флейтиста Еманюел Паю и др.

Стивън Ковачевич има блестяща дългосрочна връзка със звукозаписните компании Philips и EMI. За да отпразнува своя 75-и рожден ден, Decca пусна Limited Edition 25-CD Box Set от цялото му записано наследство за Philips.

През 2008 г. той презаписва Вариациите „Диабели“ на Бетовен, точно 40 години след първия си запис на произведението. Този запис на Onyx му печели Classic FM Gramophone Editor’s Choice Award (2009) и Top Choice Award на Gramophone Magazine (2015) с мотива: „Неговото опитно, но безстрашно майсторство разкрива нещо ново с всяко слушане …“

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.