Сион Найман: „Това е едно страхотно признание и огромна отговорност!“

29 декември 2023 г.

Младият виолончелист Сион Найман ще свири като солист в Празничния новогодишен концерт на 1 януари 2024 г., с който Новогодишният музикален фестивал ще завърши. Той ще излезе на сцената на Зала 1 в НДК заедно с Фестивалния симфоничен оркестър, дирижиран от маестро Емил Табаков, а другият солист е отдавна признатият и обичан от публиката виртуозен цигулар Минчо Минчев.

Макар че „първи януари е нетрадиционен ден за свирене“, както шеговито казва 21-годишният челист, чувството за благодарност, признание и отговорност са далеч по-важни. Да станеш част от една вече установена музикална традиция и то тъкмо с тези музиканти, е задължаващо, но и предоставя нови възможности. Младият музикант очаква концерта с „огромно нетърпение и вълнение“, защото публиката на това специално събитие винаги е многобройна и идва в залата в приповдигнато празнично настроение. И защото си дава сметка, че така наистина ще има „страхотен старт на годината“. Сион Найман, чието име чуваме все по-често, е носител на Първа награда от Конкурса „Кантус Фирмус“ през 2021 г., а съвсем скоро гостува в предаването „Съботно кафе“ с Радостина Узунова (от 23 декември 2023 г.). Сега ви връщаме отново към приятната среща с този талантлив млад човек, заради първото му участие в наближаващия Празничен новогодишен концерт в НДК – бляскавият финал на Новогодишния музикален фестивал от всеки първи януари.

„Микс от емоции“ е това, което Сион изпитва, когато прочита имейла с поканата за участие. До момента не е свирил като солист на тази голяма сцена, но пък помни първото си участие там, като певец в хор. „За първи път ще работя с него, но разбира се, познавам го като име“, разказва Найман за маестро Емил Табаков. Запознават се тази есен във връзка с програмата именно на новогодишния концерт. „На мен ми беше много интересно да разбера, че той нямаше представа кой съм аз, за което, в интерес на истината, се радвам! Защото по този начин единствения контакт, който ще осъществя с него, ще бъде изцяло на сцената и аз ще мога да се представя изцяло с моето свирене и музициране – без той да има някакви задни мисли или вече изградени представи за това, какво да очаква“, разказва челистът.

Ето и повече за програмата: „Ще изпълня две пиеси, които са ми много близки до сърцето“, подчертава младият изпълнител. За първата от тях – „Рондо“ от Дворжак, той казва: „Една пиеса, която е била част от моя репертоар и чувствам, че чисто като музика е много близка до мен“. Признава, че се чувства комфортно, когато я свири, „може би заради чешката ми родствена връзка, близка до музиката на Дворжак“. А втората пиеса е „Пецо капричиозо“ на Чайковски, „която изпълнявах и на втория кръг от Конкурса „Кантус Фирмус“ преди две години – така че, тази пиеса също непосредствено се превърна в част от моя репертоар“, допълва челистът.

Сион Найман знае, че ще свири на „концерт, който наистина приковава вниманието“ и който за него е „едно страхотно признание“. „На 1 януари, когато всички са все още във вълната на празничното настроение, този концерт достига до един огромен кръг от хора, за които може би заради бързината на ежедневния си живот и грижите…, музиката не е приоритет в техния живот. И този концерт, в един такъв фестивален ден, предразполага повече хора да се отпуснат и насладят – така че, е огромна отговорност!“

Припомнете си интервюто със Сион Найман в предаването „Съботно кафе“ с Радостина Узунова:


Повече за Сион Найман

Роден през 2002 в Антверпен, Белгия. Още в ранна детска възраст пее в Българския Православен хор „Осанна”, под ръководството на Елица Христова и композитора Георги Попов. На 6 години е приет в класа по виолончело на Даниела Черпокова в НМУ „Л. Пипков”, София. Първият му виолончелов конкурс е през 2013 г. в Пловдив, където освен с 1-ва награда, е удостоен със специалната награда за изключителен музикален и артистичен талант, присъдена  му от Съюза на музикалните и танцови дейци. Половин година по-късно (2014 г.) печели и 1-ва награда на известния Международен конкурс за челисти „Карл Давидов” в Кулдига, Латвия. Сред педагозите, при които се е обучавал, са Стефан Попов, Владимир Перлин, Доменик дьо Вилиенкур, Денис Северин, Мишел Щраус, Кирил Родин, Жером Перно, Лазло Феньо, Тролс Сване, Миклош Перени и др. От 2016 до 2019 г. е част от класа на професор Ромен Гариу, в Консерваторията в L’Hay les Roses, Франция. Част е от състава на струнен квартет „Кодам”, който печели 1-ва награда в Конкурса „Надежди, Таланти, Майстори” в гр. Добрич, както и  става лауреат на Конкурса „Концертино Прага” през 2018 г. Следват още постижения и спечелени награди отново в престижния конкурс „Карл Давидов”, Международния конкурс „Добрин Петков” в Пловдив, както и Международния конкурс за солови изпълнители „Концертино Прага”. Това му дава възможност да свири в престижната зала „Дворжак” в Пражкия „Рудолфинум“ със Симфоничния оркестър на Чешкото радио, а след това на турне из Южна Бохемия, заедно с други лауреати от конкурса. През 2019 г. Сион участва в два големи музикални фестивала в Холандия и Италия, среща се и работи с изтъкнати професори, сред които именитият Давид Герингас.  Носител е още на: 1-ва награда на Международния конкурс „Музиката и Земята” 2021, Специалната награда на Фондация „Бохуслав Мартину“ за най-добра интерпретация на произведение от чешкия композитор.

През 2021 г. спечели Първа награда в конкурса „Кантус Фирмус“, след което започна следването си в Берлин – в Университета по Изкуства (UDK Berlin) при проф. Янс Питър Майнц.