Вълнуващо посрещане на 2024 г. в Китай за маестро Найден Тодоров

2 януари 2024 г.

Последният от серията концерти в далечен Китай, на които маестро Найден Тодоров сега дирижира, е тази вечер. Диригентът и директор на Софийската филхармония посрещна 2024 г. именно в Китай, където гостува по покана на една от най-големите агенции в страната. Там той представя програма с популярни валсове в рамките на четири концерта, провеждани в престижните зали на Жонгшан, Нантонг, Пекин и Ченгду. Поредицата концерти завършва тази вечер, 2 януари, в 11-милионния град Ченгду, столицата на провинция Съчуан.

Обратно в София ще го видим на диригентския пулт най-скоро на 25 януари, когато солист на Софийската филхармония ще бъде световнопризнатият пианист Стивън Ковачевич.

Още на първия концерт в Жонгшан публиката аплодира бурно българските музиканти, които се отблагодариха с бис на популярна китайска мелодия. Найден Тодоров демонстрира и завидни познания по китайски, което предизвика истинско цунами от възторг! А в красивата концертна зала на Нантонг Найден Тодоров и музикантите посрещнаха Новата 2024 година, шест часа преди всички нас. Турнето продължи в Пекин и най-престижната зала за класическа музика на Китай, с високопоставени гости от Министерството на културата на Китай, посланика на България в Китай, консулът на България, секретари в посолството ни, посланика на Словения в Китай, директорът на филхармонията в Пекин и представители на няколко агенции. Веднага след визитата в Китай, маестро Тодоров го очакват творчески ангажименти в Германия и Корея.