Рикардо Мути ще дирижира следващия Новогодишен концерт в Музикферайн, Виена

2 януари 2024 г.

„Имаме удоволствието да ви съобщим, че Новогодишният концерт през 2025 г. ще бъде дирижиран от маестро Рикардо Мути!“ Това написа във фейсбук профила си Виенската филхармония вчера, само няколко минути след като завърши 84-тия си Новогодишен концерт, излъчен в 66-ото телевизионно предаване на ORF от Златната зала на Музикферайн във Виена. По традиция, оркестрантите веднага обявяват името на избрания от тях диригент, когото виждаме на следващия 1 януари. „През 2025 г. се навършват 200 години от рождението на Йохан Щраус. За да отбележи тази важна годишнина, Виенската филхармония отново покани маестро Рикардо Мути да дирижира ежегодния Новогодишен концерт на оркестъра“, четем на сайта на Филхармонията.

Сътрудничеството между диригент и оркестър от такъв ранг е вече дългогодишна практика, която за пореден път би затвърдила високия статут и на двете страни – както на институцията Виенска филхармония, така и на уважавания италиански майстор на диригентската палка. „Художественото сътрудничество с маестро Мути, което започва през 1971 г., дава началото на повече от 500 съвместни концерта, включително шест Новогодишни, от абонаментни цикли на Филхармонията, на паметни събития, гостуващи изпълнения и турнета, както и на множество оперни постановки“, припомнят от оркестъра. Специален акцент се очаква да бъдат тематичните концерти, които през 2024 г. ще отбележат 200-годишнината на Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, завършена през 1824 г. – разбира се, под палката на Рикардо Мути.

Председателят на Виенската филхармония подчертава специалното място, което 82-годишният маестро има в сърцата на оркестрантите: „Рикардо Мути заема изключителна позиция в историята на Виенската филхармония повече от 50 години. Почетен член на оркестъра от 2011 г., Мути е спомогнал за оформянето на репертоара и специфичното звучене на ансамбъла по един уникален начин“, казва Даниел Фрошауер.