Райна Кабаиванска е първият носител на нова награда в Италия

15 януари 2024 г.

Райна Кабаиванска ще бъде първият носител на новоучредената Награда за култура на регион Емилия-Романя в Италия. Заедно с нея дебютното отличие ще бъде връчено и на архитекта Данте Бини, съобщава агенция ANSA. Призът ще се дава ежегодно и само приживе на двама особено откроили се представители от областта на културата – жена и мъж, които са родени и/или пребивават, живеят или работят в тази част от страната. Но най-същественото условие е тези личности да са дали своя сериозен принос към престижа на региона по време на своя живот.

Наградата се учредява от регионалния съвет на Емилия-Романя и има символичен характер. „Културата и културното наследство се обогатяват от работата, творческия гений и таланта на много мъже и жени“ – казва Мауро Феликори, съветник по културата и ландшафта в местната администрация. „В интерес на Емилия-Романя и общността е да признаем и отдадем дължимото на тези, които са се отличили по специален начин чрез своя индивидуален принос към развитието и определянето на културните идентичности на тази територия“, допълва той. Официалната церемония по награждаването ще бъде през февруари 2024 г., когато отличията ще бъдат връчени лично от президента на областта Стефано Боначини.


„Мотивацията за признанието на 89-годишната оперна певица е свързана с артистичните достойнства на нейната кариера, в която тя е главната героиня на най-важните сцени по света, а също и с ангажимента й да възпитава нови таланти: повече от 20 години тя провежда в Модена своите майсторски класове по вокална техника и интерпретация на репертоара“, пише ANSA. Под заглавие „Бини и Кабаиванска, Емилия-Романя награждава своята култура“ италианската информационна агенция посочва и приноса на 91-годишния архитект Данте Бини, известен с експерименталната си работа в съвременната архитектура, който е роден в района, но от 1981 г. живее в САЩ. Той е отличен, заради „постиженията му в архитектурните изследвания и разработването на иновативни строителни техники“. Като пример се посочват неговите „повече от сто патента за автоматизация на строителни обекти. Сред тях са спечелилите световна слава: т.нар. „Бинишели”(1969) – полукуполи, създадени с помощта на въздух, както и къщата / La Cupola на Микеланджело Антониони и Моника Вити в Сардиния“.


Уебсайтът modenabelcanto.it подчертава дългия сценичен и преподавателски живот на българската оперна икона, съобщавайки за решението на местните власти да връчат именно на нея първата Награда за култура. „През 55-годишната си кариера Кабаиванска изиграва незабравими роли от поразителен по своята широта репертоар. Любовта й към белкантото я кара страстно да се посвети на преподаване във Франция, Испания и България. В Италия тя преподава в Академия „Киджана“ и по-специално в консерваторията „Веки-Тонели“. Изданието, специализирано в областта на оперното изкуство, набляга на факта, че провежданият вече над 20 години майсторски клас на Райна Кабаиванска в Модена наскоро е бил включен в „най-престижните инициативи за обучение по протокола на Modena Città del Belcanto“ – споразумение между няколко организации за професионално обучение на оперни певци, подписано през 2016 г. между фондация Cassa di Risparmio, общината, Teatro Comunale и консерваторията Vecchi-Tonelli в Модена.


Родена в Бургас, Райна Кабаиванска отдавна е избрала да живее в един от градовете на региона – Модена, който е родното място и на Лучано Павароти (1935–2007), с когото ги свързваше дългогодишна колегиална привързаност. Съобщавайки за новото отличие, италианските медии наричат българската маестра „Кралицата на Белканто“ и припомнят, че тази награда само „допълва един меко казано изключителен списък от постижения“.


  • Райна Кабаиванска е била удостоявана с отличията:

Белини – 1965 г., Viotti d’Oro – 1970 г., Пучини – 1978 г., Илика – 1979 г., Монтеверди – 1980 г., Призът на Академия „Медичи“, Лоренцо Великолепни – 1990 г., Голямата награда „Един живот, посветен на музиката“, Венеция – 2000 г., Doctor Honoris Causa на Нов български университет за принос към световната музикална култура. За изключителен принос в областта на изкуството и за развитието на демокрацията в България е удостоена с орден „Стара планина“. Кавалер e на Големия кръст на ордена на Италианската Република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството. През 2011 г. е удостоена с най-високата степен Командор на Ордена за изкуство и литература на Френската Република. През 2013 г. Райна Кабаиванска бе удостоена с Оскар за кариера в оперното изкуство.