Започва документална филмова поредица „Докосване до Владигеров“

18 януари 2024 г.

Къщата музей „Панчо Владигеров“ в София организира представянето на поредица от документални филми, посветена на една голяма годишнина в българския музикален живот – навършват се 125 г. от рождението на композитора. Домакин на прожекциите ще бъде Филмотечно кино „Одеон“, където между 27 януари и 26 октомври 2024 г. ще могат да се видят творбите на различни български документалисти по темата. Филмовият цикъл, озаглавен  „Докосване до Владигеров“, е първият проект, който къщата музей представя на обществеността по повод настоящата 125-годишнина на Панчо Владигеров (1899 –1978).


„Поредицата включва разнообразна селекция от документални филми, които навлизат в различни аспекти от живота и творчеството на Владигеров. Всяко от избраните заглавия дава уникална перспектива в посоки на артистичния път на композитора, неговото личностно влияние, творчески процес и важни житейски етапи“, информират от институцията. „Докосване до Владигеров“ стартира на 27-ми януари във Филмотечно кино „Одеон“ – в партньорство с Българска национална филмотека и с Българска национална телевизия. Киновечерта на 9-ти март ще се проведе със специалното участие на трима от внуците на композитора – Екатерина, Александър и Константин Владигерови“.


Филмите ще бъдат показвани през цялата юбилейна Година на Владигеров, след началото на 27 януари, когато ще видим първата прожекция от цикъла: „Портрет на Панчо Владигеров“, 1989 г. Създаден по повод 90 години от рождението на композитора, документалният разказ е базиран на богат архивен материал от фонда на БНТ и с живото присъствие на самия Панчо Владигеров (режисьор: Йордан Джумалиев, сценарист: Маргарита Парасникова, продуцент: БНТ).

Билети: на сайта Evetim.bg и на касата на Филмотечно кино „Одеон“