Вдъхновени от Шуберт – какво ще предложи фестивалът „Шубертиада“ 2024 в Шварценберг

23 януари 2024 г.

В месеца на Франц Шуберт, когато често чувате музиката му в програмата на Радио Класик А, поглеждаме към известния австрийски фестивал „Шубертиада“ и неговия афиш за 2024 г. Провеждан в живописното селище Шварценберг, това е един от най-важните тематични форуми, който събира музиканти от цял свят, вдъхновени от композитора. Разкриващите се планински гледки само допълват привлекателния образ на това музикално средище, основано от немския баритон Херман Прай през 1976 г. Фестивалът се превръща в сцена на около 80 различни събития, посещаван е от над 35 000 души годишно, а за предстоящото издание програмата и гостите вече са обявени. Всеки камерен концерт е и среща с Шуберт, защото всеки изпълнител – солист или ансамбъл, включва традиционно в изявата си и негова композиция.

Концертите започват от 27 април и мястото, където се провеждат е реставрираната зала „Маркус Ситикус“, намираща се в град Хоенемс. След прекъсване от 15 години, „Шубертиада“ се завърна в Хоенемс през 2005 г., с малък брой концерти и като допълнение към събитията в Шварценберг. С капацитет от близо 300 души, това пространство за песенни рецитали и камерни изпълнения беше наречено от прочутия виолончелист Хайнрих Шиф „мечтано място за камерна музика“.

Другото концертно пространство е залата „Ангелика Кауфман“ в Шварценберг, която след цялостното си обновяване през 2001 г. се превърна в основната сцена на „Шубертиада“ и днес отговаря на всички изисквания за модерна, добре оборудвана концертна зала. Дървена конструкция, 600 места и изглед към идилични планински пасища – това създава една истински уникална атмосфера. По традиция посетителите се събират преди началото на концерта, за да станат свидетели и на интересен ритуал: свирейки Шуберт, двама валдхорнисти възвестяват началото на музикалното събитие!


Фестивалът тази година ще бъде открит от младия италиански пианист Филипо Горини, лауреат на конкурса Telekom-Beethoven и дебютирал в Шварценберг през 2019 г. Струнните квартети са основна част от програмата, а сега сред поканените са: квартет Elias (кръстен на ораторията на Менделсон „Илия“ и създаден през 1998 г. в Royal Northern College of Music в Манчестър), известният квартет Модиляни с кларинетистката Шарон Кам, „музикалната сензация на Австрия“ – Minetti Quartet от Университета за музика във Виена, където е сформиран през 2003 г. и др. Вокалните програми са друг акцент във всяка една „Шубертиада“, а тази година един от първите песенни рецитали ще изнесе сопраното Никола Хилебранд, заедно с именития акомпанятор Хелмут Дойч (по-късно той партнира и на други певци във фестивалния афиш).

След пролетните концерти, лятото и есента също събират почитатели на камерната музика под знака на фестивала. От средата на юни до началото на октомври 2024 г. са поканени отдавна признати музикантски имена от различни поколения. Сред тях са: тенорът Кристоф Прегардиен, кларинетистката Сабине Майер, пианистите Малкълм Мартино, Давид Фре, Лейф Уве Андснес и Пол Люис, братята Готие и Рено Капюсон (чело и цигулка), баритонът Матиас Гьорне, мецосопраното Ане Софи фон Отер, струнната четворка Хаген квартет, също пианистката Елена Башкирова и нейният син Михаел Баренбойм (като цигулар и виолист).


По време на „Шубертиада“ в град Хоенемс са отворени и няколко музея, които предоставят доста богата информация за музикалните фигури, на които са посветени: Музеят на Франц Шуберт, Музеят на Елизабет Шварцкопф, на Уолтър Лег (или Валтер Леге, както е наричан в немскоезичния свят) и др. Дружеството Schubertiade, което стои зад фестивала, притежава голяма част от личното имущество на прочутата оперна певица и нейния съпруг Уолтър Лег (1906-1979), който е първият и най-значим звукозаписен продуцент в областта на класическата музика, основал лондонския Оркестър Филхармония през 1945 г. Тук се намира голяма колекция оригинални документи от неговия архив, която осветлява сътрудничеството му с изключително влиятелни фигури от международния музикален живот, сред които Мария Калас, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Карлос Клайбер, Ян Сибелиус, Виланд Вагнер.