Никога не е късно да се научите да свирите на пиано

25 януари 2024 г.

„Никога не е късно да се научите да свирите на пиано!“ Това е покана, отправена от известното списание „Пианист“ към любителите на музиката с непрофесионални умения, които биха искали да научат нещо ново. Независимо от възрастта на един начинаещ изпълнител, а и за да го мотивира, изданието разглежда предимствата от усвояването на нови умения. „Осем ползи от ученето в по-късен етап на живота“ е тема, публикувана през януари 2024 г., в която са събрани най-съществените преимущества на музикалното знание в зряла възраст. „Заучаването на ново умение, като свиренето на пиано, със сигурност носи своите емоционални и здравословни ползи, както и такива за доброто ни физическо състояние, без значение от житейския етап, в който се намираме“, пише Pianist Magazine. 

Какво всъщност печелим, ако започнем да учим пиано дори и в по-късна възраст? За да даде своите отговори, списанието посочва осем ползи за начинаещия любител-пианист: носталгия, стимулация на ума, физиотерапия, творчество, социализация, емоционално благосъстояние, целеустременост и свързаност.


„Защо да не се научите да свирите някои от любимите си песни от младостта? Днес могат да се намерят онлайн почти всички ноти за всяка една песен от вашата младост и изсвирвайки я, може да съживите много щастливи спомени“, съветва Pianist Magazine в полза на носталгията, която всеки човек е склонен да изпитва по младежките си години. А колкото до стимулацията на ума, то предимствата на музиката и обучението отдавна са известни: „Има много изследвания, които показват, че свиренето на пиано е една от най-ефективните дейности, които поддържат мозъка ви активен. Това стимулира много от ключовите области на мозъка, включително вашите логически, творчески, зрителни, слухови, емоционални и двигателни функции. Проучванията също показват, че музикантите са с 64% по-малко склонни да развият леко когнитивно увреждане или деменция и че обучението по пиано в по-късен етап на живота може да помогне за забавяне на появата на слабо когнитивно разстройство и Алцхаймер“.

Може ли свиренето да играе ролята на физиотерапевтична процедура? „Ако страдате от артрит или проблеми с фините движения, които изискват редовна физиотерапия, свиренето на пиано може да даде помощта, от която имате нужда“. А творчеството, като начин на изразяване, също е от полза, защото „ако разполагате с много житейски истории за разказване, то защо да не ги разкажете чрез пианото?“, пита „Пианист“ и уверява, че упражненията могат да бъдат „фантастичен творчески отдушник да изразите себе си чрез музиката“, като композирате или импровизирате върху любими пиеси.

Възможностите за социализиране, които предлага музиката, разбира се, са огромни: „Да бъдеш част от една клавирна общност може да ти предостави невероятни възможности да се срещнеш и да разговаряш с други пианисти с подобно мислене… от любители-пианисти  на възраст над 65 години“. А колкото до подобряването на емоционалното състояние, което музикалното изкуство априори носи, изводът също е категоричен: „Справянето с толкова впечатляващо умение като свирене на пиано, и то по-късно в живота, наистина е нещо, с което може се гордеете и да споделите с любимите си хора… особено ако целия си живот сте таили съмнения относно музикалните си способности“.

При всяка една човешка дейност целеустремеността е факторът, който винаги помага, но с напредването на възрастта усилията на волята стават все по-бледи. Ето защо, музикалното обучение и тук може да помогне: „Дори ако става дума само за постигането на малки ежедневни цели – като 10-минутни упражнения на ден, това ще ви амбицира и ще даде тласък, което винаги е положително“. И накрая – създаването на връзки – една от най-големите ползи от музицирането, защото между „учениците“ се изграждат „емоционални и социални контакти… и те запознават дори внуците си с радостта от свиренето на пиано“.


  • Pianist Magazine (част от Warners Group Publications) е британско издание с международна известност, което покрива широка гама от теми, свързани с клавирното изкуство: интервюта с концертиращи пианисти, статии по актуални проблеми, напътствия или уроци по пиано, рецензии за нови клавирни албуми и нотни издания, както и препоръчани акценти от концертния живот. По темата „Никога не е късно да се научите да свирите на пиано. Осем ползи от ученето в по-късен етап на живота“ то се осланя на платформата за онлайн клавирно обучение DecPlay и нейния метод, насочен предимно към хора на възраст 60, 70, 80 и дори 90 години, много от които страдащи от дислексия, намалено зрение и слух, артрит и мускулна атрофия.