Орлин Анастасов, Красимира Стоянова, Соня Йончева и Веселина Кацарова – големите ни артисти, които виждаме сега на българска сцена

31 януари 2024 г.

Големи български имена от световната сцена сега са в афиша на оперните театри у нас, за да участват в спектакли или изнасят концерти. Присъствието на артисти от тази величина в родината им не само обогатява публиката, но и придава извънреден престиж за всеки български оперен театър, който ги кани. Можем само да бъдем радостни, че в рамките на почти два месеца тук ще видим четирима от най-търсените съвременни оперни певци! През февруари и март 2024 г. в България ще пеят: басът Орлин Анастасов, сопраните Красимира Стоянова и Соня Йончева, както и мецосопраното Веселина Кацарова.


Орлин Анастасов ще чества 25 години творчески път в спектакъла „Дон Карлос“ от Верди на 2 февруари. Ще го видим в ролята на крал Филип II на сцената на Софийската опера и балет, защото именно тук, на тази сцена и в този образ започва неговият път като артист преди четвърт век. „Той е със забележително присъствие по световните сцени, като продължава голямата традиция на българските баси“, припомнят от Софийската опера. Прочутият български бас е привлечен и от оперната режисура в последните години и стои зад много оперни продукции в България и Италия.


Красимира Стоянова ще пее за първи път на старозагорска сцена – по покана на Държавна опера-Стара Загора тя ще изиграе образа на Дездемона, една отдавна позната за нея героиня. Спектакълът на оп. „Отело“ от Верди е най-очакваното събитие от началото на 2024 г. за Старозагорската опера и ще се състои на 9 февруари. „Изключителната Красимира Стоянова – за първи път на старозагорска сцена! Прелиствайки страниците на десетки статии за изявите на сопраното Красимира Стоянова през последните години, се срещаме с възторжените отзиви на професионални критици и почитатели от всички краища на света. Оперната дива е определяна като „поздрав от златния век на оперното пеене“, се казва в съобщението от театъра.


В Годината на Пучини, когато светът си спомня за неповторимия оперен мелодик (навършват се 100 години от неговата кончина) за участие в спектакъл е поканена Соня Йончева. „Десет години след дебюта си като Мими, Соня Йончева ще се представи в операта „Бохеми“ от Пучини на сцената на Софийската опера. Поради огромния интерес и бързо разпродадените билети за 29 февруари, Соня Йончева ще пее още веднъж за българската публика – на 2 март от 19 ч.“, съобщават от националния ни оперен театър. Диригент ще бъде Боян Виденов, който работи предимно в Германия и е известен със създадения от него оркестров състав Манхаймска филхармония, но също така и вече познат на българската публика от „Травиата“ през миналия сезон.

Веселина Кацарова, която от 2016 г. пое позицията на артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора и вече често присъства в музикалния живот на родния си град, ще изнесе голям концерт, озаглавен „Феноменът глас Веселина Кацарова – юбилейна оперна гала“. Едно по-далечно събитие, което влиза в плановете на театъра за датата 28 март. На диригентския пулт е поканен Владимир Кираджиев, още един българин с международна кариера.