Ансамбъл „Паганини“ – Виена представя рядко свирените квартети с китара на своя патрон

От днес записите звучат премиерно по Радио Класик А

5 февруари 2024 г.

Свикнали сме да свързваме името на Николо Паганини (1782–1840) като че ли само с цигулката. Слушаме често ярките му цигулкови концерти с оркестър или пък виртуозните солови капризи. Възхищаваме се на композициите му за цигулка, но забравяме китарата, която е другият негов любим инструмент. И още по-рядко се замисляме за камерната музика, която е създал, а Паганини е авторът на удивително красива музика за ансамбли.

Сола, дуети и триа, квартети за китара, цигулка, виола и виолончело – или над 250 произведения, вдъхновени от възможностите и звука на различните инструментални комбинации. Композирал е общо 15 квартета, в които китарата стои наравно с цигулката, виолата и виолончелото. Първите датират от 1813 г. и са посветени на негови приятели, предимно от родния му град Генуа. За съжаление обаче, композиторът не чува голяма част от тези творби – едва първите шест са били издадени приживе, а някои от останалите девет дори и досега не са публикувани. Паганини далеч не е само цигулковото чудо, пред което светът се прекланя, той е и прекрасен майстор на китара. Ето защо в неговите ансамбли тя има същата роля, каквато и струнните лъкови (цигулка, виола и чело) и в никакъв случай не е оставена „сама“, просто като един солиращ инструмент.

„Великият оперен композитор Росини признава с облекчение, че италианските композитори имат късмет, че Паганини не композира опери, тъй като с таланта си би засенчил всички“, беше написано в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през 2022 г. Поводът да се припомни този факт от музикалната история бе концерт от фестивала, на който публиката чу някои неизпълнявани у нас до момента творби на Паганини – именно с китара. Заслугата беше на Ансамбъл „Паганини“- Виена, създаден малко по-рано от известния наш цигулар Марио Хосен. Посветени изцяло на камерното наследство на своя патрон, в ансамбъла свирят още: Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и Александър Свете – китара. Четиримата записаха поредица от Струнните квартети с китара за независимия лейбъл DYNAMIC RECORDS и от 2021 г. насам издадоха вече три компактидска, при това възнаградени с най-добри отзиви от международната критика.

„Тук присъства чиста и елегантна чувствителност, въпреки че инстинктът на композитора да бъде ослепителен шоумен намира израз в няколко тежки сола. Ансамбъл „Паганини“ на Марио Хосен се справя чудесно с предизвикателствата“, BBC Music Magazine, 2022 г.

„Камерната музика на Паганини е убедително представена… предавайки удоволствието, което тези музиканти очевидно изпитват в правенето на музика“, 2022 The Strad, 2022 г.

„Ансамбъл „Паганини“ от Виена изпълнява този репертоар с една игрива елегантност и увереност, които карат човек да забрави изискванията на нотния текст“, Pizzicato, 2022 г.


Тази седмица Радио Класик А ще ви направи съпричастни на емоционалната и страстна камерна музика на Паганини, изпълнена с много техническа виртуозност от Ансамбъл „Паганини“ – Виена. Струнните квартети с китара на знаменития италиански композитор звучат премиерно в програмата ни и може да ги слушате всеки ден между 14 и 15 ч.!