Оперни звезди и социална ангажираност на Оперния бал във Виена

7 февруари 2024 г.

Оперният бал във Виена, чийто традиционен домакин е Виенската държавна опера, тази година ще се проведе на 8 февруари за 66-и пореден път. И както всяка година, един от акцентите пада върху т. нар. дебютанти, а сред тях сега за първи път ще излязат и двойка танцьори със Синдром на Даун. Възприеман като главното събитие в балния сезон на Австрия, обясним интерес предизвиква и музикалната част при откриването. И ако миналата година фокусът беше върху оперетата, то сега той е насочен към операта. Поканена е голямата съвременна звезда на оперното изкуство Елина Гаранча, която заедно с испанското сопрано Серена Саенс ще представи първия изцяло женски дует на Оперния бал. Не само прочутото латвийско мецосопрано ще е звездата на бала – тук ще бъде и световноизвестният полски тенор Пьотр Бечала. За българската публика изкуството на тези певци вече е познато: по покана на Софийската филхармония Елина Гаранча гостува през есента на 2019 г., а Серена Саенс партнира на Роландо Вийязон в концерта му от май 2023 г. Пьотр Бечала все още е дългоочакван гост у нас, когото тепърва се надяваме да видим, благодарение на усилията на Соня Йончева.

„Първият танц е запазен за дебютантите, които за първи път отиват на бал, но тази година това не са просто дебютанти – сред тях са златните медалисти от Спешъл Олимпикс 2022 Фиона Волф и Никлас Керн. И двамата са участници в танцовото студио „Ich bin O.K.“ (Аз съм окей). Така за първи път сред дебютантите ще има и танцьори със Синдром на Даун, но те са също толкова отдадени на танца, както всеки друг! Културно-образователната асоциация „Ich bin O.K.“ е основана през 1979 г. и оттогава си е поставила за своя мисия да даде на хората с увреждания равен статут в културния живот и да разруши социалните бариери в обществото“, информира Община Виена чрез своя офис в София.


Отвъд бляскавата страна, известният Оперен бал във Виенската държавна опера винаги е поддържал и социални каузи. Всички гости заплащат т. нар. „такса солидарност“, 35 евро от цената на билетите отива за социални проекти, а десет процента от цената на храната и напитките също са за тази цел. Събраните средства отново ще бъдат преведени на инициативата „Австрия помага на Австрия“, подкрепена от обществената австрийска телевизия ORF и водещи организации със социална дейност в подкрепа на уязвими групи хора от обществото, сред които Caritas и Червения кръст на Австрия. В полза на инициативата, например, миналата година бяха преведени 600 000 евро. „Цената на билетите за Оперния бал започва от 385 евро, а цените на ложите стигат до 30 000 евро. Билетите за бала, които тази година струват 385 евро, са разпродадени отдавна. Ложите се превръщат в сепарета с места за 12 души, осем седящи и четирима правостоящи, които се наслаждават на спектакъла и на танцуващите отвисоко…“ (City of Vienna / International Offices).

„Балът на баловете“, както често бива наричан Оперният бал, действително има своя звезден имидж. Любопитно е да узнаем, че той е най-големият и престижен сред повече от 450-те бала, които се провеждат в австрийската столица. Виенчани дори говорят за „петия годишен сезон“, когато става дума за балния календар на града. А какви са прогнозите за тази година? В сравнение с 2023 г. сега Стопанската камара на Виена очаква повече приходи, прогнозираният оборот е 175 милиона евро, а общият брой на посетителите най-вероятно ще бъде около 540 000.

За да бъде трансформирана оперната зала в бална, работата започва обикновено два дни преди датата на събитието. „В деня след бала 3500 деца от цяла Австрия имат възможност да посетят едно от двете представления на „Вълшебната флейта“ на Моцарт в същата тази бална зала, а след това операта се връща към обичайния си ритъм на работа“, съобщава още Община Виена, напомняйки, че както всяка година, австрийската телевизия ORF2 и германската 3SAT ще предават на живо откриването на Виенския оперен бал от прочутата Виенска Щатсопера.