Столина Добрева: „Децата видяха, че работят на едно много професионално ниво“

Ученици от София и Ротердам, обединени от музиката

21 февруари 2024 г.

„Обединени от музиката“ – точно това е името на проект за обмен между две музикални институции от България и Нидерландия. Училища в София и Ротердам организираха взаимни гостувания на своите възпитаници и преподаватели, за да се опознаят по-добре и споделят опита си в музикалното обучение и практика. Съвсем наскоро ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ се завърнаха от Нидерландия, където гостуваха на „Кодартс“ лицей за музика и танц в Ротердам между 6 и 11 февруари 2024 г. Това беше втория етап от проекта „Обединени от музиката“ („United by music”), след като първия се осъществи още през май 2023 г., когато Музикалното училище в София посрещна тук ученици от „Кодартс“. Тогава бяха изнесени три концерта – един с класическа музика в залата на НМУ „Л. Пипков“ и два джаз концерта в селата Чавдар и Челопеч.

„Имахме една много интересна програма, изпълнена с най-различни нови за нас неща“, сподели впечатленията си от пребиваването в Ротердам Столина Добрева, директор на НМУ „Л. Пипков“, в интервю за Радио Класик А. „Самият лицей е едно много реномирано училище, което всъщност е част от музикалната академия в град Ротердам – „Кодартс“, където и в момента се обучават някои наши бивши възпитаници. Лицеят и академията се помещават в една и съща сграда, което пък дава възможност на учениците там да работят с преподавателите от академията“. Тъй като в лицея се обучават само ученици от гимназиалния курс, докато в България заниманията в музикалните училища започват от 1-ви клас, тя посочи разликите в двете образователни системи, залегнали в самите институции: „Там имат 200 ученици, от които 100 са инструменталисти и 100 – танцьори. Те имат и сравнително по-малко деца, които се обучават на класически инструменти“. Г-жа Добрева разказа и за първата визита по проекта, когато миналата година възпитаници от Нидерландия са били гости тук, а някои от тях са свирили в състава на Младежка филхармония „София“ – възможност, от която са останали възхитени: „Те казаха, че им се случва за пръв път, поради липсата на такъв оркестър при тях, защото нямат толкова много ученици“.

Освен контактите, които създават децата, това е и едно много интересно цялостно преживяване, което сблъсква българските подрастващи изпълнители с нови и донякъде непознати за самите тях музикални практики. Но най-важното обобщение, което с гордост Столина Добрева може да направи, звучи така: „Децата се върнаха много заредени и много мотивирани да продължат да работят, защото видяха, че това, което те правят, е на едно много професионално ниво и абсолютно конкурентно способно!“

В Ротердам гостува Брас бендът на Музикалното училище в София с неговия диригент Велислав Стоянов. Съставът наброява 16 ученици, като най-малкият е в шести клас, а най-големите са абитуриенти тази година. В една от сградите на Академия „Кодартс“ българските млади музиканти изнасят концерт на 9 февруари, което дава повод на г-жа Добрева да направи още някои сравнения: „Всъщност там си дадох сметка какво щастие е, че разполагаме с нашата концертна зала в училището, защото там и в двете сгради на академията, които ползва и лицея, просто не видях такава голяма зала за концерти!“   


Сега училището празнува 120 г. от създаването си и първото събитие, обвързано с този юбилей, е участието на Младежка филхармония „София“ в големия концерт „Кино и класика“ на 22 март от афиша на Европейския музикален фестивал 2024 г.

За да отбележи тази дълга история, най-старата музикално-образователна институция в България ще организира свой празничен концерт на 24 май 2024 г., като част от програмата на МФ „Софийски музикални седмици“. Планирани са още концерти и различни събития, изложба, издаването на традиционния годишник, отбелязване на 120 г. от рождението на патрона Любомир Пипков, а вероятно и специална вечер в красивата стара сграда на училището на ул. „Оборище“ № 5.

За основаването на музикалното училище в началото на ХХ век Столина Добрева припомня: „Неговото създаване се случва в рамките на няколко години, тъй като една малка група ентусиасти-музиканти, завършили своето обучение в чужбина, се събират и известно време  обсъждат необходимостта да бъде създадено такова училище. Част от тази група е и Петко Наумов, който впоследствие става първия директор“. След като през декември 1904 г. министърът на просвещението тогава подписва указа за създаване на първото частно музикално училище в България, първите учебни занятия се провеждат през януари 1905г. „В началото е било с много малко ученици, с изключително недостатъчно финансиране от страна на държавата (защото е било и частно), учениците са плащали символични такси. Но пък преподавателите са работели безвъзмездно, защото средствата от държавата са били използвани за закупуване на инструменти и за оборудване на къщата, в която се е помещавало училището. Дори са си донесли мебели за обзавеждане от вкъщи, за да могат да придадат някакъв вид на това училище… Било е трудно, но така или иначе, това е началото.“

Столина Добрева, директор на НМУ „Л. Пипков“, миналата седмица бе гост на Радио Класик А в предаването „Съботно кафе“ на Радостина Узунова и цялото й интервю може да си припомните в звуковия файл:


Още подробности за проекта „United by music” и представянето на българските ученици в Нидерландия – от НМУ „Любомир Пипков“:

  • „По време на престоя си учениците от Брас бенда на НМУ „Любомир Пипков“ проведоха майсторски класове с Йоост Фербраак – преподавател и изпълнител на тромпет, тромбон и сузафон, Лио Давелаар – преподавател по госпъл музика, както и с един от най-известните нидерландски джаз тромпетисти Ян ван Дюйкерен. Проведоха се и два майсторски класа по актоьорско майсторство. По време на заниманията младежите от НМУ, съвместно с учениците от Фюжън бенда на „Кодартс“ лицей подготвиха заедно няколко изпълнения, който прозвучаха на заключителния концерт, провел се на 09. Февруари 2024 г. в World Music and Dance Center – Ротердам.
  • Младежкият Брас Бенд на НМУ е създаден през 2010 г. с пръв диригент маестро Емануил Манолов – Бадема (1934–2022), емблема на джаз музиката в България. В годините Брас бендът се представя в концерти на училището и фестивали в страната и вече е добре познат на българската публика. От 2020 г. негов диригент е Велислав Стоянов – тромбонист, изпълнител, аранжор, композитор и преподавател. Той е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и инструменталния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност цугтромбон.  Вили е познат на родните фенове с дейността си по развитието на духовата музика в страната и най-вече на медните духови инструменти с цялото им многообразие от жанрове и стилове.
  • Проектът „Обединени от музиката“ („United by music“) се реализира с финансовата подкрепа на програма „Мобилност и развитие“ на Национален фонд „Култура“.

Училището празнува 120 г. от създаването си и първото събитие, обвързано с този юбилей, е участието на Младежка филхармония „София“ в големия концерт „Кино и класика“ на 22 март от афиша на Европейския музикален фестивал 2024