Как пианистите се справят с напрежението в големите конкурси

Нов документален филм разказва за конкурса „Шопен“

27 февруари 2024 г.

Нов документален филм за последното издание на Международния конкурс за пианисти „Фредерик Шопен“ във Варшава получи масово разпространение по кината в Полша. Филмът, който излезе на голям екран в страната от 16 фервуари, е озаглавен „Pianoforte“, заснет е от режисьора Якуб Пьонтек и показва какво се случва зад кулисите в това тежко музикално състезание през 2021 г. Премиерата му се състоя през 2023 г. на известния фестивал за независимо кино „Сънданс“ в САЩ, а Los Angeles Times тогава го описа като „напрегнат и трогателен“. Светът на музикалните конкурси и какво коства всъщност самото състезание на младите артисти е рядко изследвана тема, което още повече засилва интереса към този документален разказ.


В продължение на час и половина филмът се фокусира върху петима пианисти – участници в надпреварата. Главните герои са: Леонора Армелини и Мишел Кандоти от Италия, руско-арменската пианистка Ева Геворгян, Марчин Виечорек от Полша и Хао Рао от Китай. Те са били избрани от режисьора няколко месеца преди конкурса, когато все още никой не е имал представа всеки от тях как ще се представи. Якуб Пьонтек се е ръководил „единствено от чист документален интерес и интуиция“, пише Полското радио, а както се оказва след това, някои от тези пианисти стигат до награди. Така например, италианката Леонора Армелини печели Пета награда, Ева Геворгян и Хао Рао успяват да достигнат до финала, докато Мишел Кандоти отпада след третия тур, а съдбата на полския кандидат Марчин Виечорек е още по-интересна – самият той се отказва по време на втория кръг. В това XVIII-то издание на световноизвестния клавирен конкурс във Варшава от есента на 2021 г. спечели пианистът Брус Лиу, който завоюва Първа награда и веднага след това стана артист на Deutsche Grammophon.


Идеята на режисьора е била да проследи ситуацията около първия етап от конкурса и евентуалния риск за пианистите да бъдат елиминирани още тогава. Всички обаче са били единодушни, че докъдето и да стигнат в състезанието, филмът ще трябва да бъде заснет. „Pianoforte“ показва по превъзходен начин как пианистите се справят с нарастващия стрес преди да излязат пред публиката, как се справят и с PR агенциите, които ги заобикалят и как прекарват свободното си време“, обобщава Полското радио.

„Състезанието е възможност, която се дава веднъж в живота. Не всеки успява да достигне до най-високия трофей, но реакциите на протагонистите във филма доказват, че самата възможност да се изяви на сцената на Варшавската филхармония е преживяване, съчетаващо сълзи на умора и отчаяние с възторжена радост от изпълнението“, подчертават от конкурса „Шопен“. За първи път в неговата почти 100-годишна история е станало възможно да се запише случващото се зад кулисите и да бъде показано в цял пълнометражен документален филм. Режисьорът Якуб Пьонтек е придружавал героите си в тяхното ежедневие и снимките са правени в Китай, Русия, Италия и Франция, наред с други места.


Конкурсът „Шопен“ съществува от 1927 г. и се провежда на всеки пет години във Варшава. Сред полските продуценти на „Pianoforte“ е Института „Фр. Шопен“ (организаторът на самия клавирен конкурс), филмът е съфинансиран от Полския филмов институт, а сред чуждестранните продуцентски компании са HBO Max и BBC Storyville.

Режисьорът Якуб Пьонтек: „Всеки човек знае повече за пораженията, отколкото за победите“

Официален трейлър на документалния филм „Pianoforte“