Честит рожден ден, Росини!

29 февруари 2024 г.

Честит рожден ден, Росини! Можем да изречем тези думи само веднъж на всеки четири години, защото Джоакино Росини е роден във високосна година. Днес се навършват 232 г. от рождението му, а в неговото родно място в Италия са замислили интересно честване на своя велик син. Росини е роден на 29 февруари през високосната 1792 г. в малкия град Пезаро на адриатическото крайбрежие в Централна Италия – градът, който най-редовно се покланя пред композитора чрез известния си оперен фестивал.

Тази година между февруари и ноември там се организира едно колоритно музикално преживяване – Концерти от балкона на родната къща на Росини. Това е специална нова поредица, която започна преди няколко дни и в която всяка следваща събота на открито ще се чуват арии от 39-те опери на композитора. Събитията ще бъдат общо 39 и всяко от тях ще е посветено на една от оперните творби на Росини. Ще участват възпитаници на Accademia Rossiniana „Алберто Дзеда“, които излизайки на балкона с изглед към Via Rossini, ще пеят под акомпанимент на пиано.


Първият „Концерт от балкона“ премина на 24 февруари, а последният би трябвало да е на 16 ноември или три дни след датата на кончината на Росини (13 ноември 1868 г.) „Playlist Rossini – всички опери от балкона на родната му къща“ е инициатива на Росиниевия фестивал, който тази година бележи своето 45-то издание. А Пезаро сега може да си позволи по-голям размах в мащаба на културната си програма, защото градът получи статут на Италианска столица на културата за настоящата 2024 г.

Обичайно провеждан през месец август, Росиниевият фестивал в Пезаро организира и други инициативи, които са в ход през цялата година. Но сега за първи път се прави подобна поредица, с която фестивалът отпразнува и рождения ден на своя патрон: „Целогодишен концерт, един нов проект, който всяка събота ще преминава през целия оперен репертоар на Росини. От 24 февруари до 16 ноември, от седмицата на 232-ия рожден ден на Росини до седмицата на 156-ата годишнина от смъртта му, на балкона на родната му къща…“, съобщават организаторите. Миналата събота началото беше поставено с музика от първата опера на италианския композитор „Деметрий и Полибий”, на 2 март се очаква да звучат фрагменти от „Брачната полица“, а на 16 ноември финалът ще е за последната му сценична творба – „Вилхелм Тел“.


Генералният директор на оперния фестивал Кристиан Дела Киара казва, че една от идеите в политиката на фестивала е „привличане на друга публика“, различна от „любителите на музиката, които винаги присъстват“. „Инициативи като тази имат за цел да водят диалог с по-младите поколения, използвайки методи, които са най-близки до тях“, допълва той пред изданието giornaledellamusica.it. и уверява, че всеки от концертите на балкона ще бъде заснеман с помощта на модерни технологии с ултрависока разделителна способност.

Джоакино Росини, комуто днес светът се прекланя, е сред малцината изключително добре приети по своето време композитори, а и със заслужено богатство. Получил е прякора „Сеньор Кресчендо“ („Signor Crescendo”), заради характерния похват на постепенното усилване на звука, което се превръща в неговата запазена марка.