Смяна по върховете – в очакване на новия директор на Миланската скала

14 март 2024 г.

В италианските културни среди сега се дискутира темата за следващия директор на прочутата „Ла Скала“ в Милано, защото след по-малко от година – през февруари 2025 г. изтича петгодишният мандат на настоящия интендант на театъра Доминик Мейер. Освен това, той ще достигне възрастовата граница от 70 години, която италианското правителство е определило за администраторите, управляващи оперни театри и други културни институции. Така неговото място става все по-обсъждана тема и най-вероятно постът ще бъде зает от фигура, която вече е била свързана с първия оперен театър на Италия – Фортунато Ортомбина. Той оглавява Театър „Ла Фениче“ във Венеция и може да се окаже новият директор на „Ла Скала“, тъй като е възприеман като най-подходящата кандидатура.

63-годишният Ортомбина има зад себе си опита на администратор в големи оперни къщи, на музиколог, каквото е образованието му, включително и от различни дейности, които е изпълнявал в сферата на оперния театър. Първоначално прекарва 17 г. в Театро Реджо ди Парма, познат като „Театъра на Джузепе Верди“, където работи не само с оркестъра и хора, но също и като суфльор, участва в цялостната подготовка на оперната продукция. Страстта му към музиката на Верди е в основата на неговите изследователски интереси в музикологията, което го отвежда до Националния институт за изследвания на Верди (Istituto nazionale di studi verdiani) в Парма, за да изучава автографите на композитора. „Убеден съм, че двамата най-велики италианци от последните векове са двама музиканти (…) единият се казва Джузепе Верди, а другият – Артуро Тосканини“, заявява той в интервю за „Il Giornale della Musica“ преди няколко години. Бил е артистичен секретар на оперния театър „Сан Карло“ в Неапол, познава добре и „Ла Скала“, където вече е прекарал пет години (между 2003 и 2007), като „координатор на художественото ръководство“.


Венеция приютява Фортунато Ортомбина най-напред като артистичен програмен директор на оперния си театър, а след това в края на 2003 г. той взима важно участие при възстановяването на музикалната дейност, когато сградата се реконструира след поредния сполетял я пожар. От 2007 г. е артистичен директор на Театър „Ла Фениче“, а от 2017 г. вече заема двойна позиция – артистичен директор и интендант. В неговия мандат се случи и тежкото наводнение през 2019 г., когато Венеция се оказа под вода и се наложи оперният й театър да бъде евакуиран. Именно там Ортомбина създава свой успешен модел на управление, което кара медиите да говорят за „модела „Ла Фениче“. „Моделът Fenice е много приложим, при условие, че се въведат необходимите корекции в различния контекст на местните вкусове и традиции и аз съм изчислил, че ако всички възприемат този модел, то в Италия от година на година ще има милиони повече публика, която отива на театър“, цитира негови думи news.italy24.press.

Заедно с името на Ортомбина, който е предложение на кмета на Милано Джузепе Сала, се спряга и това на известния диригент Даниеле Гати, като музикален директор. Вероятен кандидат е и маестро Рикардо Шаи, настоящият музикален директор на „Ла Скала“, който се ползва с вътрешната подкрепа на оркестъра. Въпреки съобщенията в италианските медии, все още изборът за престижната позиция не е окончателен, тъй като датата на следващото заседание е определена за 29 април 2024 г.


По повод честванията на 100-годишнината от рождението на Мария Калас (1923–1977) във Венеция бе поканена световноизвестната българска оперна звезда Райна Кабаиванска. На тази снимка от събитието „Мария Калас във Венеция“ (26 ноември 2023 г.) в Театър „Ла Фениче“ я виждаме в компанията на директора на театъра Фортунато Ортомбина и прочутия оперен режисьор и театрален художник Пиер Луиджи Пици.