„Испанската култура е импрегнирана във френската музика“, смята  Александър Таро

От 8 април новите записи на пианиста с Равел и Де Файя звучат премиерно по Класик А

8 април 2024 г.

Френският пианист Александър Таро често влиза в звукозаписно студио с ноти на композитори от неговата националност. Записвал е творбите на Рамо, Купрен, Сати, Равел, Мийо, Пуленк, Булез, още като артист на Harmonia Mundi в предишни години. Но сред всички тях, музиката на Морис Равел му е особено близка и дори наскоро взе участие в нещо съвсем различно – в новия филм на режисьорката Ан Фонтейн за живота на композитора, озаглавен „Болеро“ („Boléro“). *Филмът вече излезе на екран във Франция, а Warner Classics/Erato издаде саундтрака към него, в който изпълненията са на известни съвременни френски музиканти, сред които и Александър Таро. Същият лейбъл издаде и най-новите записи на пианиста, събрани в нов албум, появил се на музикалния пазар през есента на 2023 г. – това са три мащабни произведения за пиано и оркестър, две от които отново принадлежат на Равел.

Новият албум на Александър Таро представя музика от Франция и Испания: двата клавирни концерта на Морис Равел (1875–1937) и „Нощи в градините на Испания“ на Мануел де Файя (1876–1946). И трите творби са съпътствали пианиста още от неговото юношество, а сега вече зрелите му интерпретации влизат в новото издание. Партнира си с Националния оркестър на Франция и диригента Луи Лангре.


„И двата концерта са композирани между 1929 и 1931 г.“, казва Таро за творбите на Равел. Според него, те са „едновременно уникални, но и еднакви“, което той намира за характерна черта на композитора. „Те са майсторски написани и притежават джазови нотки“, но и двете събуждат „призраците на войната“. „Моментите на възвишена нежност биват последвани от тътен на гърмеж… и всеки от тях завършва със звук от гилотина”, описва музиката пианистът. „Равел обръща най-голямо внимание на детайла в партията си за солиста, но и за всеки от музикантите в оркестъра. Искал е да се наслаждаваме, когато свирим! За Александър Таро Концертът в сол мажор има нещо общо с музиката на Моцарт и той го определя като „свеж и моцартов в своите цветове“, докато Концертът за лява ръка е по-скоро „обладан от мрачни нюанси и потиснати страхове“.

Премиерата на двете произведения е била през 1932 г. Сол-мажорният концерт е представен от голямата френска пианистка Маргьорит Лонг (Маргарита Лонг, както е позната у нас), а премиерата на Концерта за лява ръка е изнесена от виенският пианист Паул Витгенщайн, загубил дясната си ръка по време на Първата световна война.

Привързаността на Равел към испанската музика е обяснима – неговата майка е от баски произход и самият той е роден на югозападния бряг на Франция, близо до границата с Испания. Редица от неговите произведения – например „Болеро“, оркестровата „Испанска рапсодия“ или комичната опера „Испански час“ – категорично насочват към испанската култура. А Александър Таро подчертава, че това далеч не е изолирано явление сред френските композитори: „Настойчивите ритми на испанската музика, нейната орнаментика и нейният танцов дух са импрегнирани във френската музика – от Марен Маре до Равел, през Бизе, Сен-Санс, Шабрие и Дебюси. Испания, каквато си я представят тези композитори, понякога е дори по-испанска от истинската! Има препратки към тази испанска фантазия и в Сол-мажорния концерт на Равел – например, в орнаментацията от началната му част“, пояснява пианистът.


„Нощи в градините на Испания“ на Мануел де Файя, роден в андалуския град Кадис, също притежава яркия дух на двете култури – френска и испанска. Творбата е написана през 1915 г., малко след като Де Файя се завръща след седемгодишно пребиваване в Париж. По време на престоя си във Франция той се запознава с Равел и тук прочита на историята от страна на Александър Таро звучи така: „Можете да почувствате, че двамата композитори са били приятели, които взаимно са се уважавали. И, разбира се, има толкова много от Испания в произведенията на Равел и толкова много от Франция в тези на Де Файя! Неговото умение на оркестратор не губи от сравнението с Равел, но клавирната му партия в „Нощи в градините на Испания“ играе различна роля от тази в концертите на Равел. Пианото се слива повече с оркестъра – не доминира, въпреки че произведенията и на двамата споделят един романтичен дух и затрогващо чувство на носталгия.“

  • Новият албум на Александър Таро с произведенията за пиано и оркестър на Морис Равел и Мануел де Файя може да слушате премиерно тази седмица в ефира на радио Класик А! Ще ги откриете в програмата ни всеки следобед (от понеделник до петък) между 14 и 15 ч.

* Официален трейлър към филма „Болеро“: